Foto: Gulliver/GettyImages
„Responsabilitatea pe care o au aceşti soldaţi nu este aceea de a conduce asaltul asupra poziţiilor inamicului, ci aceea de a oferi sfaturi şi consiliere asupra modului în care forţele locale îşi pot organiza eforturile pentru a lupta împotriva Statului Islamic sau pentru a cuceri poziţiile inamicului în Siria. Acesta este rolul pe care îl vor juca”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.
În timp ce Statele Unite anunţau această misiune, marile puteri prezentau la Viena concluziile, după opt ore de discuţii privind Siria. Continuă să existe neînţelegeri referitoare la rolul pe care îl va juca, pe viitor, preşedintele Bashar al-Assad.
„Subliniez faptul că poziţia Statelor Unite privind Siria nu s-a schimbat. Serghei Lavrov, ministrul iranian de Externe Mohammad Zarif şi cu mine am fost de acord că nu suntem de acord. Poziţia Statelor Unite este aceea că nu există nicio posibilitate ca preşedintele Assad să poată uni şi guverna Siria”, a spus John Kerry, secretarul de Stat al SUA.
La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a declarat: „Am hotarât ca Siria să îşi păstreze integritatea teritorială, unitatea, cu o formă de guvernământ laică. Aşa cum a spus John (n.r. - John Kerry), nu am ajuns la niciun acord cu privire la soarta lui Bashar al-Assad. Rusia consideră că este la latitudinea poporului sirian să decidă acest lucru în cadrul unui proces politic.”
Participanţii la conferinţa de la Viena s-au pus de acord în privinţa unui lucru foarte important: Siria va rămâne un stat unitar.