Comey, audiat în Senat: Trump a spus „minciuni pur şi simplu”
Fostul director al FBI James Comey îl acuză pe președintele american Donald Trump că a spus „pur şi simplu minciuni” și că l-a defăimat atât pe el, cât și Biroul Federal de Investigații.
El a mai declarat, sub jurământ, în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului, că și-a luat notițe după întâlnirile cu Trump pentru că „natura persoanei” l-a îngrijorat și l-a făcut să creadă că ar putea minți.
„A fost un cumul de factori. Cred că circumstanţele, subiectul şi persoana cu care interacţionam. Circumstanţele - adică eram singur cu preşedintele Statelor Unite, de fapt, cu preşedintele ales. Subiectul se referă la faptul că discutam despre teme care aveau de-a face cu responsabilităţile de bază ale FBI, care îl priveau personal pe preşedintele ales. Şi pe urmă a mai fost vorba şi despre natura persoanei. Mă temeam sincer că ar fi putut să mintă cu privire la natura acelei întâlniri, aşa că mi s-a părut foarte important să o documentez. Nu am mai întâlnit până atunci un asemenea cumul de factori, dar m-a făcut să consider că trebuie să o prezint în scris şi să fac asta foarte detaliat”, a spus el.
Comey a spus că preşedintele are dreptul să concedieze directorul Biroului Federal de Investigaţii în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia, relatează BBC News. Însă Trump a spus ”pur și simplu minciuni”.Comey a acuzat de asemenea administraţia Trump că l-a „defăimat” pe el şi FBI-ul.
„Am fost derutat când am aflat de la televizor că preşedintele m-ar fi demis din cauza anchetei legate de Rusia. Şi apoi am aflat, tot din presă, că preşedintele le-a spus altor persoane, într-o discuţie privată, că demiterea mea a însemnat o ridicarea unei mari presiuni în privinţa investigaţiei despre Rusia”, a spus Comey.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Deşi legal, nu este nevoie de nicio motivaţie oficială pentru demiterea unui director al FBI, Administraţia Trump a ales să mă defăimeze şi, mult mai important decât acest lucru, să defăimeze FBI, prin declaraţii potrivit cărora instituţia este în degringoladă, că era condusă necorespunzător, că angajaţii şi-au pierdut încrederea în şeful FBI. Toate acestea au fost doar minciuni. Vreau ca naţiunea americană să ştie acest adevăr: FBI este o instituţie onestă, puternică, este şi va fi întodeauna o instituţie independentă”, a adăugat el.
Dialog dintre Comey și congresmeni:
- Aveţi vreun dubiu că Rusia a încercat să se amestece în alegerile din 2016?
- Niciunul.
- Aveţi vreun dubiu că guvernul rus a fost în spatele atacurilor îndreptate împotriva Partidului Democrat şi în spatele scurgerilor de informaţii care au urmat?
- Nu, niciun dubiu.
- Aveţi vreun dubiu că guvernul rus a fost în spatele atacurilor cibernetice asupra registrelor electorale?
- Nu.
- Aveţi vreun dubiu că oficialii guvernului rus au fost pe deplin conştienţi de toate aceste activităţi?
Niciun dubiu.
*
- V-a cerut preşedintele în vreun moment să opriţi ancheta în privinţa amestecului Rusiei în alegerile din 2016?
- Din câte ştiu eu, nu.
- Vreun angajat al acestei administraţii, inclusiv din Departamentul de Justiţie, v-a cerut să opriţi ancheta în privinţa Rusiei?
- Nu.
- Când preşedintele v-a cerut să-l lăsaţi în pace pe Flynn, el a avut contacte secrete cu Rusia, ceea ce e o infractiune. Credeţi ca generalul Flynn era în pericol în acel moment, credeti ca preşedintele a incercat sa obstructioneze justiţia?
- Generalul Flynn era în pericol, era o anchetă FBI în privinta contactelor lui cu Rusia, nu cred că îmi pot spune părerea dacă acea conversaţie cu preşedintele a fost un efort de obstrucţionare, dar a fost un lucru foarte îngrijorător-
- Există posibilitatea ca în urma anchetei FBI să fie găsite dovezi ale unei posibile legături, coordonări cu ruşii?
- Sigur.
- Prin urmare, ar putea fi un aspect criminal care să nu aibă legătură cu alegerile din 2016?
- Corect.
*
- Preşedintele spune: "Sper că puteţi vedea clar situaţia şi să renunţaţi. Să-l lăsaţi în pace pe Flynn." Deci nu v-a ordonat să renunţaţi.
- Acele cuvinte nu sunt un ordin.
- Şi ştiţi vreun caz în care o persoană a fost inculpată pentru obstrucţionarea justiţiei pentru că a spus sau s-a gândit că speră la un anumit rezultat?
- Nu am suficiente informaţii pentru a răspunde. Dar eu am intrepretat aceste cuvinte ca pe o instrucţiune.
El este audiat în Comisia pentru Informaţii a Senatului, iar acestea sunt primele declaraţii pe care le face de când a fost destituit pe 9 mai, în timp ce conducea o anchetă FBI cu privire la o eventuală coordonare între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.
În mărturia scrisă a lui Comey se arată că președintele l-a atenționat, pe 27 ianuarie, în cursul unui dineu privat, că se așteaptă la fidelitate din partea sa. „Am nevoie de fidelitate. Aștept fidelitate”, i-a spus Donald Trump.
De asemenea, fostul director al FBI a afirmat că își aduce aminte de nouă discuții private cu Donald Trump în patru luni, trei în persoană și șase la telefon.
Relatând o conversație privată care a avut loc la 14 februarie în Biroul Oval, Comey a scris că Trump a adus discuția despre Michael Flynn, la acea dată consilierul lui pe probleme de securitate națională, și i-a declarat șefului FBI de atunci: „Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl lași în pace pe Flynn. Este un băiat bun”.
- Etichete:
- fbi
- donald trump
- james comey
- audiere comey
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News