Cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis în atacul cu dronă comandat de Donald Trump. Legendar ca James Bond, idolatrizat în Iran

Data actualizării: Data publicării:
Qassem Soleimani
Qassem Soleimani. Foto: Agerpres

Generalul iranian Qassem Soleimani, care fost a fost ucis vineri într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad, a fost considerat de o parte din analiști cel mai popular om din Iran și între cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu. Acum, Iranul ameninţă SUA că se va răzbuna, în timp ce preşedintele american a salutat asasinarea generalului, iar secretarul de stat a publicat imagini cu irakieni dansând pe străzi.

În ciuda staturii sale neimpunătoare și a atitudinii discrete și liniștite, Qasem Soleimani a fost considerat unul dintre cei mai de temut militari din Orientul Mijlociu de către Statele Unite și aliații săi.

În calitatea sa de lider al Forțelor Quds, trupe de elită ale Revoluției Islamice, în vârstă de 62 de ani, și-a asumat responsabilitatea pentru operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, extinzând implicarea militară a Iranului în conflicte externe precum cele din Siria și Irak.

Prin acțiunile sale și-a câștigat un statut aproape mitic în rândul inamicilor și idolizarea de către susținătorii săi din Iran, relatează The Washington Post.

Analiștii au spus că Soleimani a avut o influență diplomatică mai mare decât ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și au speculat că va ținti în cele din urmă o funcție politică de top. Nu de puține ori a fost comparat cu Karla, fanaticul spion sovietic, personaj fictiv din romanele lui John le Carré despre războiul Rece.

Dar povestea generalului s-a încheiat abrupt la primele ore ale dimineții de vineri, când a fost ucis într-un atac cu aerian cu drone lansat de americani, în apropierea aeroportului din Bagdad.

Cum a început cariera lui Qasem Soleimani

Cariera lui Soleimani a început la scurt timp după Revoluția iraniană din 1979 și a ajutat la formarea republicii islamice.

„Mai mult decât oricine altcineva, Soleimani a fost responsabil pentru crearea unui arc de influență - pe care Iranul îl numește „Axa Rezistenței”- extinzându-se din Golful Oman prin Irak, Siria și Liban până la țărmurile estice ale Mării Mediterane”, a scris Ali Soufan, fost agent FBI și analist în probleme de securitate, într-un profil pe care i l-a conturat generalului în 2018.

Provenind dintr-o familie săracă din sud-estul muntos al Iranului, Soleimani s-a alăturat Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, un grup menit să protejeze noua republică și să-și aplice obiectivele ideologice stricte.

În timpul războiului cu Irakul vecin din 1980 până în 1988, Garda Revoluționară a câștigat putere politică și economică. Războiul sângeros și brutal din Irak a ajutat, de asemenea, la formarea lui Soleimani.

Pe când abia trecuse de 20 de ani, a desfășurat misiuni în spatele liniilor inamice, genul de acțiune care avea să devină o marcă a forțelor Quds.

De asemenea, el a găsit aliați în rândul populației șiite din Irak, unii dintre aceștia susținând Iranul împotriva dictaturii lui Saddam Hussein.

La sfârșitul anilor '90, Soleimani a primit controlul asupra Forțelor Quds, aripa Gărzii Revoluționare destinată afacerilor externe. Grupul a avut o istorie îndelungată, după ce a contribuit la stabilirea Hezbollah în Liban, la începutul anilor 80, iar sub conducerea lui Soleimani și-a extins influența în regiune.

După eliminarea lui Hussein, în urma unui atac în Irak condus de SUA, Forțele Quds au început să ajute milițiile șiite din țară în lupta lor împotriva trupelor americane. O estimare recentă a Pentagonului spune că forțele reprezentative iraniene au ucis cel puțin 608 de soldați americani în Irak între 2003 și 2011.

Mai târziu, în războiul civil sirian, o intervenție masivă a Forței Quds a ajutat să transforme cursul războiului în favoarea președintelui Bashar al-Assad, un aliat regional al Teheranului.

Influența lui Soleimani a depășit granițele Orientului Mijlociu

Influența lui Soleimani s-a simțit cel mai mult în Orientul Mijlociu, dar ambițiile sale au depășit nivelul regional. Forța Quds a fost legată de comploturi din Asia și America Latină și chiar o încercare eșuată în 2011 de asasinare a ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite, la un restaurant italian din Georgetown.

După ce președintele Trump a scos Statele Unite, în 2015, din acordul nuclear din 2015 între Iran și alte puteri mondiale, Forța Quds s-a aflat în centrul escaladării rapide a tensiunilor cu Statele Unite.

Vineri dimineață nu a fost ucis doar Soleimani, ci și Abu Mahdi al-Muhandis, un comandant al miliției irakiene.

Analiștii au apreciat că Soleimani a fost o figură unică și probabil de neînlocuit pentru regimul iranian. Însă, după șocul veștii morții sale, unii s-au întrebat ce efect va avea asupra regiunii uciderea unei asemenea figuri venerate.

Presiunea unei riposte va fi imensă”, a subliniat Vali Nasr, expert în Orientul Mijlociu și profesor la Universitatea Johns Hopkins, pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri