„Atacatorii au venit cu maşina până la nivelul unui punct de control al armatei în apropiere de terminalul de la Balhaf. Ei au deschis focul, cu arme automate, omorând cinci militari, după care au fugit”, a declarat această sursă, sub protecţia anonimatului, pentru AFP.
Militarii ucişi făceau parte dintr-o unitate a forţelor armate însărcinată cu protejarea terminalului, situat în provincia Shabwah, deţinut în parte de grupul francez Total.
Autorităţile yemenite au afirmat miercuri că au dejucat un plan Al-Qaida care viza preluarea controlului asupra unor oraşe, instalaţii petroliere şi luarea de ostatici străini.
Potrivit unor informaţii oferite de autorităţile yemenite, Al-Qaida intenţiona să atace instalaţiile petroliere de la Mukalla, capitala provinciei Hadhramaut, să preia controlul asupra oraşului Mukalla şi localităţii vecine Gil Bawazir şi să ia ca ostatici străini care muncesc în instalaţii petroliere în al doilea oraş.
Terminalul Balhaf, tranzitat de cea mai mare parte a exporturilor de gaze ale Yemenului, nu era vizat de acest atac, însă planul prevedea sabotarea gazoductului care alimentează terminalul, potrivit autorităţilor.
Washingtonul a anunţat pe 1 august închiderea a peste 20 de consulate şi ambasade în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza unei ameninţări cu atentate.
Consulatele şi ambasadele închise urmează să îşi reia activitatea duminică, prima zi a săptămânii în majoritatea ţărilor musulmane, a anunţat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, într-un comunicat publicat vineri seara.
În schimb, ambasada americană din Sanaa nu este vizată de această măsură, deoarece continuă să existe, potrivit diplomaţiei americane, „un fascicul de ameninţări cu un eventual atac terorist, provenind de la Al-Qaida în Peninsula Arabă” (AQPA), pe care Washingtonul o consideră aripa cea mai activă a nebuloasei extremiste.
Începând de la 28 iulie, un val de atacuri cu avioane fără pilot vizând membri ai reţelei extremiste în Yemen s-au soldat cu 38 de morţi.