Deflagraţiile au avut loc la distanţă de 30 de secunde una de cealaltă, într-un parc industrial unde sunt depozitate zeci de containere cu materiale explozibile. Imediat, pământul a început să se cutremure. Geamurile a zeci de clădiri s-au spart şi cei care locuiau în zonă au luat-o la fugă neştiind ce s-a întâmplat.
- Dormitorul nostru s-a prăbuşit, nu a mai rămas nimic, s-a prăbuşit. A fost oribil. Primul val de şoc m-a aruncat din pat, aşa că am luat-o la fugă ca să mă salvez. Când am ajuns la parter, a avut loc şi a doua explozie. A fost ca şi cum s-ar fi prăbuşit cerul. Apoi, cât ai clipi, s-a prăbuşit acoperişul.
- Am văzut un incendiu la distanţă. Apoi, dintr-o dată, o explozie. Pe moment, am încremenit. Apoi, prima reacţie a fost să o iau la fugă. Am auzit a doua explozie. Am reuşit să scap şi am luat-o la sănătoasa. Aveam sânge pe tot trupul.
Ore în şir, echipele de salvare au scos oameni de sub dărâmături. Răniţii au fost transportaţi la spitale, care acum sunt pline până la refuz. 10.000 de cadre militare au fost mobilizate ca să-i îngrijească pe răniţi.
- Dormeam. Prima explozie nu a fost aşa puternică, dar m-a trezit din somn. M-am ridicat şi am mers la fereastră. A doua deflagraţie m-a spulberat.
Exploziile au fost atât de puternice încât au fost vizibile din spaţiu. Imaginile difuzate de televiziunile locale sunt apocaliptice: tot ce se afla pe o rază de mai mult de un kilometru în jurul portului a fost complet distrus - clădiri de câteva etaje au fost puse la pământ, maşini şi containere au fost aruncate la metri distanţă şi munţi de moloz au luat locul parcului industrial.
Deocamdată nu se ştie ce a dus la producerea exploziilor. Presa chineză spune că, cel mai probabil, este vorba despre o scurgere de gaze.
Autorităţile mai au o altă problemă de gestionat. Nu se ştie exact ce substanţe chimice erau depozitate în parcul industrial şi oficialii se tem că emisiile toxice rezultate în urma exploziilor ar putea afecta calitatea aerului şi a apei din oraşul Tianjin.