China a acuzat miercuri Statele Unite că „pun în pericol pacea” prin anunţul privind vizita unei delegaţii americane de nivel înalt în Taiwan.
Taiwan, care nu este recunoscut de ONU şi are din 1949 un guvern independent, este considerat de China parte a teritoriului său, Beijingul condamnând contactele oficiale între Taipei şi responsabili străini.
SUA au anunţat miercuri apropiata vizită a secretarului sănătăţii, Alex Azar, la Taipei, care urmează să fie vizita de cel mai înalt nivel a unui responsabil al administraţiei americane pe insulă din 1979 încoace, relatează Agerpres.
SUA au rupt în 1979 relaţiile cu guvernul insulei, cu sediul la Taipei, recunoscând regimul comunist al Chinei continentale (cu capitala la Beijing) drept unica autoritate legitimă chineză. Washingtonul continuă însă să întreţină relaţii în plan comercial cu insula.
Taiwanul a confirmat vizita lui Azar, fără a specifica data la care va avea loc, dar precizând că oficialul american se va întâlni cu acest prilej cu preşedinta Tsai Ing-wen, „oaia neagră” a liderilor de la Beijing.
„China se opune ferm schimburilor oficiale între SUA şi Taiwan”, a amintit purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, care a adăugat că Beijingul a formulat un protest pe lângă administraţia preşedintelui american Donald Trump.
„Taiwanul este cel mai sensibil aspect în relaţiile sino-americane şi orice încercare de a ignora sau sfida principiul 'o singură Chină' se va solda cu un eşec”, a mai spus purtătorul de cuvânt, îndemnând Washingtonul să evite să „aducă atingere gravă relaţiilor chino-americane, precum şi păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”.
Anunţul vizitei survine într-o perioadă tensionată în relaţiile dintre Beijing şi Washington în legătură cu mai multe subiecte, între care noua lege privind securitatea naţională din Hong Kong, drepturile minorităţii musulmane uigure din China şi mai multe aspecte comerciale şi tehnologice.