Pregătirile pentru summitul G20, la care participă şefii de stat şi de guvern ai celor mai puternice economii ale lumii, sunt în toi în Germania. Summitul va fi şi scena unei prime întâlniri oficiale, între preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin. Provocările politice sunt dublate de cele de securitate, fiindcă autorităţile se tem de eventuale violenţe, din partea celor o sută de mii de manifestanţi antiglobalizare care şi-au anunţat prezenţa la Hamburg.
Cu două zile înaintea summit-ului G20, Angela Merkel l-a primit la Cancelaria Federală pe preşedintele Chinei. O întâlnire ce relansează relaţiile comerciale cu Germania, a anunţat Xi Jinping, care i-a transmis cancelarului că ţara lui susţine „o Uniune Europeană unită, stabilă, prosperă şi deschisă".
„Vizita mea îşi propune elaborarea unui nou plan, stabilirea unor noi ţeluri, a unei noi căi pentru dezvoltarea parteneriatului strategic, aşa încât relaţiile bilaterale să se extindă şi mai mult”, afrimă Xi Jinping, preşedintele Chinei.
„Este o ocazie bună să ne extindem relaţiile strategice. Este o plăcere să vă primim într-o perioadă de nelinişte în lume, iar China şi Germania îşi pot aduce contribuţia la calmarea acestor nelinişti”, spune Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, guvernul chinez a folosit inclusiv o strategie veche de 60 de ani, pe numele său „diplomaţia urşilor panda”. Beijingul a oferit cadou Berlinului doi urşi, pe care Merkel şi Xi Jinping i-au prezentat publicului, odată cu inaugurarea unei aripi de zece milioane de euro a grădinii zoologice.
Dincolo de diplomaţie şi strategii politice, summitul G20 care începe vineri reprezintă o provocare pentru forţele de ordine. 20 mii de poliţişti vor fi scoşi pe străzile din Hamburg, pentru a preveni orice fel de probleme.