Contribuabilii americani dau 7 miliarde de dolari pe an pentru finanţarea programele sociale de care beneficiază angajaţii prost plătiţi din fast-food-uri, scrie BusinessWeek. E un paradox. Sunt angajați, dar câștigă atât de puțin încât sunt nevoiți să apeleze la programele sociale finanțate de stat pentru a supraviețui.
Peste jumătate din banii cheltuiți de stat cu angajații din fast-food-uri reprezintă cheltuieli generate de salariaţii primelor zece lanţuri de fast-food-uri, numele mari ale industriei. Cap de listă este McDonald's, urmat de Yum!, care deţine KFC şi Pizza Hut. Lista se continuă cu Subway şi Burger King.
Salariile mici din fast-food-uri înseamnă costuri reduse și, teoretic, posibilitatea extinderii afacerilor, deci al creării de locuri de muncă. Există și un efect de bumerang. Zecile de mii de angajați din aceste restaurante trăiesc la limita sărăciei. Un lucrător de la McDonald's câștigă circa 8 dolari pe oră, foarte puțin peste media la nivel federal, de 7,25 dolari pe oră. Un astfel de salariu este la jumătate față de cel care ar acoperi costurile cu chiria și transportul într-o metropolă americană. Practic, acești oameni trebuie să apeleze la programele de asistență socială.
Marile grupuri susțin că orice creștere a salariilor le afectează marjele de profit, iar restaurantele operate în sistem de franciză ar putea da faliment. Asta ar duce la disponibilizări. Realitatea este însă alta. Fast-food-urile și-au crescut vânzarile în ultimii ani și și-au extins rețelele, în vreme ce salariile oferite au rămas la fel de mici sau chiar au scăzut. Modelul de business a funcționat în trecut pentru că slujba la un restaurant fast food era începutul carierei. Tinerii se angajau pentru a avea bani de buzunar.
Însă piața muncii se schimbă. Angajații lor nu mai sunt preponderent adolescenți care lucrează cu jumătate de norma, ci adulți care nu-și pot întreține familiile și care apelează la ajutoare ca să supraviețuiască. Vârsta medie a celor care lucrează în fast-food-urile americane este de 28 de ani.
Pe salariile mici se ridică totuși profituri uriașe. McDonald's a avut un câștig de 5,5 miliarde de dolari anul trecut.
În România, un angajat fără experiență câștigă la McDonald's 1.000 de lei net pe lună, potrivit Ziarului Financiar. În fiecare an, salariul creşte cu 5 la sută, pentru aceeaşi poziţie. În România, lanţul are peste 3.500 de salariaţi.