Dezvăluirile conform cărora serviciile americane i-ar fi spionat pe liderii UE au provocat stupefacţie în Europa. Mulţi şefi de state şi de guverne se tem că parteneriatul transatlantic este pus la grea încercare.
„Este necesar ca Europa să aibă o poziţie coordonată şi comună asupra solicitărilor pe care trebuie să le formulăm şi asupra explicaţiilor pe care trebuie să le cerem”, a spus preşedintele Franţei, Francois Hollande.
Barack Obama a încercat să calmeze spiritele, însă explicaţiile sale au avut exact efectul contrar.
„Cred că fiecare serviciu de informaţii, nu numai al nostru, ci şi din Europa, din Asia şi de oriunde ar fi, face acelaşi lucru. Încearcă să înţeleagă mai bine lumea şi ce se întâmplă în capitalele din lume din surse care nu sunt disponibile prin intermediul New York Times sau NBC”, a spus preşedintele american.
Ambasadorii statelor membre ale UE se întâlnesc joi
Cert este că ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor reuni joi, pentru a discuta despre acuzaţiile referitoare la programele americane de interceptare a comunicaţiilor unor instituţii europene.
Comisia Europeană a comunicat că scandalul interceptărilor nu ar trebui să întârzie începerea negocierilor cu SUA privind acordul de liber-schimb.
Cel care a pornit întregul scandal, Edward Snowden, este deja de nouă zile în zona liberă a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Fostul agent american a formulat cereri de azil către 21 de ţări, dintre care 9 ale Uniunii Europene.
Refuzurile se ţin însă lanţ. Unele ţări au motivat că asemenea cereri trebuie depuse atunci cînd solicitantul se află deja pe teritoriul lor - o condiţie imposibil de îndeplinit, din moment ce paşaportul lui Snowden a fost anulat. Fostul agent crede că motivul refuzului este altul.
"Preşedintele i-a dat ordin vicepreşedintelui său să facă presiuni asupra liderilor acelor state cărora le-am cerut protecţia, pentru a respinge cererile mele de azil politic", ar fi spus Snowden, conform WikiLeaks.
Edward Snowden a devenit inamicul numărul unu al administraţiei de la Washington după ce a făcut dezvăluiri referitoare la un program american secret de supraveghere a comunicaţiilor mondiale.