Mesajul audio făcut public de gruparea teroristă Al Mourabitoune avertiza, în urmă cu trei luni, Guvernul României asupra negocierilor de răscumpărare a românului răpit. Gruparea este condusă de Mokhtar Belmokhtar, recrutat de jihadişti în 1991 în Afganistan, acolo unde a fost rănit şi şi-a pierdut un ochi în lupta contra ruşilor.
Mişcarea jihadistă a fost înfiinţată în 2013. Mourabitoune, în traducere „Apărătorii”, au atacat atunci un complex de exploatare a gazelor din Algeria. 37 de oameni au murit. Printre ei, şi doi români care munceau în complex. În mai puţin de un an, gruparea a reuşit atentate în Burkina Faso, Mali şi Niger. Mourabitoune a impus în aceste zone o interpretare brutală a legii islamice. Amputările, bătăile şi execuţiile sunt pedepsele aplicate celor care nu se supun.
Gruparea Mourabitoune nu este însă nici pe departe atât de temută precum jihadiştii Boko Haram.
Cel puţin zece mii de oameni au fost ucişi de militanţii Boko Haram, cred organizaţiile internaţionale. Abubakar Shekau este liderul de necontestat din 2009 al organizaţiei teroriste afiliate Statului Islamic.
Teroriştii sunt dotaţi asemenea unei armate, cu transportoare şi vehicule militare grele de luptă. Controlează nord-estul Nigeriei, Camerun, Ciad și Niger. Acolo, Boko Haram a presărat groaza. Gruparea teroristă acţionează asemenea ISIS. Liderii ei doresc să-şi înfiiţeze propriului califat pe teritoriul african.
Autorităţile se tem chiar ca Boko Haram să nu preia controlul zonelor petroliere aflate pe continentul african.
Gruparea teroristă Al Shabaab, „Tineretul” în traducere, este una dintre cele mai de temut organizaţii teroriste din Africa. Al Shabaab recurge cel mai des la atentatori sinucigaşi. În cel mai sângeros atac al teroriştilor din Somalia - într-un mall din Nairobi - au murit 67 de oameni.
În total, pe continentul african acţionează peste 20 de organizaţii teroriste.