254 de oameni au murit după ce cantităţi imense de apă, noroi şi bolovani au căzut peste un oraş din sud-vestul Columbiei. A plouat într-o singură noapte cât pentru 10 zile, iar autorităţile declară că acesta este cel mai mare dezastru natural din istoria ţării. În zona afectată, mai multe biserici au fost transformate în morgi, iar hotelurile au devenit centre medicale şi adăposturi pentru sinistraţi.
Valul de noroi şi pietre aduse din munţi de râurile umflate de ploile din ultimele zile au transformat oraşul Mocoa, locuit de 45 mii de oameni, într-o ruină.
„Aici era strada principală a cartierului San Miguel. În partea cealaltă, un cartier cu case foarte frumoase. A fost un cartier foarte frumos, un cartier foarte armonios. Oamenii au construit casele prin forţe proprii”, relatează de la fața locului reporterii televiziunilor columbiene.
Nici până acum nu au fost identificate toate victimele. Din păcate, sunt şi 43 de copii care au murit, a anunțat președintele Columbiei, Juan Manuel Santos.
Cei care aveau rude în Mocoa, oraşul îngropat în noroi, sunt încă în stare de şoc. „Este foarte dur. Este ceva ce nu poate fi descris, e foarte urât”, spune o femeie.
Forţele de ordine şi voluntarii se ocupă cu distribuţia de ajutoare către sinistraţi. De asemenea, au fost improvizate mai multe puncte medicale.
Autoritățile se ocupă în mod prioritar de copii, de femeile gravide şi de bătrâni.
Oficialii de la Bogota au promis sprijin pentru sinistraţi şi spun că vor reface complet oraşul Mocoa.
„Suntem în faza de reconstrucţie. Ne uităm unde putem să reconstruim locuinţele oamenilor, să reluăm alimentarea cu energie electrică. Apa, apa este o problemă importantă care necesită timp”, a declarat președintele Juan Manuel Santos.
Dezastrul a început sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, când mulţi oameni dormeau. Din cauza ploilor abundende, râurile din apropierea oraşului s-au revărsat. Apa a adus de pe versanţi tone de pământ şi de bolovani. Un oficial ONU din Columbia susţine că a plouat foarte mult din cauza schimbărilor climatice. Sunt însă voci care spun că defrişările au agravat situaţia.