Iulia
Iulia Timoşenko este acuzată pentru abuz de putere. Ea s-a plâns în nenumărate rânduri în legătură cu condiţiile de încarcerare.
Avocaţii ei au arătat săptămâna trecută că îşi pun mari speranţe în decizia CEDO.
Autorităţile de la Kiev ar putea fi obligate să o pună pe Timoşenko în libertate, spunea unul dintre avocaţi.
Ambele părţi au la dispoziţie trei luni pentru a ataca decizia.
Timoşenko, închisă din august 2011, consideră că atât trimiterea în judecată, cât şi condamnarea sa reprezintă persecuţii politice organizate de către putere. Situaţia sa a provocat o criză gravă între Kiev şi Uniunea Europeană.
Fostul premier al Ucrainei a introdus o cerere în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului la 10 august 2011. Ea a reclamat mai ales că procedura penală dusă împotriva sa şi plasarea în detenţie au avut motivaţii politice şi că nu a existat un control jurisdicţional al legalităţii detenţiei sale la SIZO no 13 din Kiev.
De asemenea, a reclamat condiţiile de detenţie, acuzând că nu a primit îngrijiri în ciuda numeroaselor probleme de sănătate. Timoșenko a invocat, în principal, articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), articolul 5 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi articolul 18 (limitarea folosirii restrângerii drepturilor) ale CEDO.
CEDO a decis, la 14 decembrie, să acorde prioritate acestui caz, având în vedere „natura serioasă și sensibilă a acuzațiilor invocate”.