Australienii au îndurat marţi cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor meteorologice, conform rezultatelor preliminare emise de Biroul de Meteorologie (BoM).
Media temperaturilor maxime înregistrate marţi pe teritoriul ţării a fost de 40,9 grade Celsius, fiind doborât astfel recordul precedent de 40,3 grade, stabilit în ianuarie 2013, potrivit BoM.
„Această căldură a crescut, temperaturile depăşind ieri 45 de grade Celsius în cea mai mare parte din interiorul Australiei”, a declarat miercuri într-un anunţ video Diana Eadie, meteorolog în cadrul BoM.
Citește și: Brad de Crăciun carbonizat, simbol al dezastrului provocat de incendiile din Australia, instalat la Sydney
Valul excepţional de căldură a făcut ca marţi să fie cea mai călduroasă zi din Australia, însă recordul este puţin probabil să dureze mult timp. „Această căldură nu va face decât să se intensifice astăzi. Sudul şi centrul Australiei se vor topi, cu temperaturi situate cu opt până la 16 grade peste medie”, a precizat Diana Eadie.
Cel mai fierbinte punct din Australia a fost marţi Ceduna, o localitate din statul Australia de Sud, unde s-au înregistrat 46,5 grade Celsius, potrivit BoM.
Valul de căldură record vine în contextul unei secete severe, care afectează ţara de doi-trei ani şi a unei crize generate de incendii majore de vegetaţie, izbucnite la începutul acestui an, care au mistuit suprafeţe mari din estul Australiei.
Conform estimărilor, masa de aer fierbinte se va deplasa de-a lungul teritoriului ţării în perioada următoare, hărţile BoM prognozând „condiţii severe până la extreme de caniculă” în următoarele trei zile.
Oraşul Oodnadatta, situat în zona de centru a continentului, în statul Australia de Sud, care deţine recordul pentru cel mai fierbinte loc - 50,7 grade Celsius (2 ianuarie 1960) - va avea parte de temperaturi de până la 47 de grade Celsius în următoarele trei zile, potrivit prognozelor, iar în Oak Valley temperaturile ar pute ajunge joi la 49 de grade Celsius.
La începutul acestei săptămâni, în oraşul Perth, capitala statului Australia de Vest, s-au consemnat trei zile la rând cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius - un record pentru luna decembrie.
În contextul în care ţara se confruntă cu dezastre de mediu şi cu o criză climatică gravă, prim-ministrul australian Scott Morrison a ales să se retragă într-o vacanţă în Insulele Hawaii, atrăgând criticile cetăţenilor, dar şi ale presei internaţionale.