Termenul de Shadow Work a devenit viral pe TikTok și a ajutat la popularizarea unei cărți care se află în topul celor mai bine vândute volume de pe Amazon. Conceptul, inspirat de teoriile lui Carl Jung, îi ajută pe oameni să-și descopere anumite emoții, dorințe sau aspecte interioare reprimate, care, odată înțelese, nu ar mai conduce la apariția unor stări negative. Tehnicile prezentate în carte și experiențele împărtășite pe internet de cei care laudă cartea implică, însă, și anumite riscuri, potrivit Insider.
Printre cele mai bine vândute cărți de pe Amazon se află și „The Shadow Work Journal”, un volum de 225 de pagini, publicat pe cont propriu de Keila Shaheen. Ea nu e un terapeut autorizat, dar deține o diplomă de licență în psihologie și a absolvit un curs online de terapie cognitiv-comportamentală.
Cartea s-a vândut extrem de bine, după ce tehnicile prezentate de Shaheen s-au viralizat pe TikTok. Mulți utilizatori au declarat că au încercat exercițiile prezentate în carte și și-au împărtășit experiențele pozitive pe platforma de socializare.
Hashtag-ul TikTok #shadowworkjournal a strâns peste 700 de milioane de vizualizări.
Îngrijorări legate de acest fenomen
Connie Zweig , un psiholog cu zeci de ani de experiență în tehnicile de tip Shadow Work, , „simte o oarecare îngrijorare” cu privire la simplificarea excesivă a emoțiilor și trăirilor doar cu ajutorul unui jurnal de acest fel.
„Cred că există o promisiune că oamenii pot obține o perspectivă asupra lor făcând astfel de completari de propoziții, dar cred că există o mulțime de riscuri”, a spus Zweig pentru Insider.
Potrivit lui Zweig, care a scris ea însăși mai multe cărți despre acest concept, e vorba de un proces mult mai intens și care, în multe cazuri, nu ar trebui realizat fără ajutorul unui profesionist.
Psihologul crede că simpla completare a unui jurnal poate fi mai mult o „alinare rapidă”, dar nu o schimbare de durată.
Tehnici inspirate de Carl Jung
Bazându-se pe teoriile exprimate de psihanalistul elvețian Carl Jung , Zweig definește umbra ca „o parte din noi de care nu suntem conștienți pentru că a fost reprimată sau îngropată în subconștient”.
"De exemplu, dacă ni s-a spus de către părinții noștri să fim întotdeauna „buni și politicoși”, orice dorință care provoacă această așteptare va fi împinsă la o parte", afirmă psihologul.
Potrivit lui Zweig, spre deosebire de alte forme de terapie , tehnica de tip Shadow Work urmărește "înțelegerea de sine și nu abordarea simptomelor".
De obicei, această tehnică implică adesea descoperirea unor evenimente dureroase și chiar traumatice, dar explorarea subconștientului implică și anumite riscuri. Potrivit lui Zweig, persoanele cu tulburări de personalitate ar putea experimenta tulburări grave ale dispoziției dacă în preajma lor nu se află nimeni care să-i ajute pe moment, preferabil un terapeut.
„Nu este ca în „Războiul Stelelor” în care te întorci spre partea întunecată”, a spus ea. „Este vorba despre a învăța cum să nu fii posedat de părțile din tine care sunt distructive, să înveți de fapt de ce sunt acolo și care este valoarea lor".
Editor : Ciprian Ioana