Cazul Pelicot. Bărbații acuzați de viol au fost confruntați cu videoclipurile filmate de Dominique

Data publicării:
Cazul Pelicot - desene
Foto: Profimedia

La Avignon continuă procesul Pelicot, prin care Gisèle Pelicot, acum în vârstă de 72 de ani, acuză că timp de 10 ani a fost drogată și violată de către 50 de bărbați, cu ajutorul soțului ei. Ziua care a trecut a fost una specială, destinată probelor video.

Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

„O tăcere abruptă a cuprins sala de judecată din Avignon, în timp ce trei ecrane mari de televiziune, amplasate la înălțime pe trei pereți, au revenit la viață. Se putea simți cum oamenii se pregătesc”, scrie BBC.

Într-un proces sumbru despre acuzații extraordinare de droguri și viol, a sosit momentul să fie difuzate mai multe înregistrări video de acasă ale lui Dominique Pelicot, atent selectate.

Aceste videoclipuri, filmate de Pelicot și păstrate pe un hard disk pe care l-a etichetat drept „abuz”, documentează agresiunile asupra fostei sale soții, Gisèle, pe parcursul unui deceniu.

Cincizeci de bărbați sunt acuzați că au violat-o după ce a fost drogată și lăsată inconștientă în patul cuplului de către soțul ei.

În prezent în vârstă de 72 de ani, Gisèle Pelicot a renunțat la anonimat, astfel încât toate detaliile la care a fost supusă să poată fi dezvăluite publicului francez. Avocații ei au luptat pentru ca înregistrările video ale crimelor să fie difuzate în instanță.

Deși judecătorul spusese anterior că persoanele „cu o dispoziție sensibilă” vor putea pleca, unul dintre avocații lui Gisèle Pelicot a declarat că mulți au decis să „privească violul direct în ochi”. Mulți dintre bărbații recrutați de fostul ei soț pe internet insistă că nu credeau că ceea ce făceau era viol.

În timpul procesului, când au fost difuzate filmele, Dominique Pelicot și-a acoperit de multe ori chipul și a evitat să se uite la ecran.

În partea opusă a sălii, Gisèle Pelicot stătea cu capul lipit de perete, cu ochii închiși din când în când. Avea expresie inexpresivă, ilizibilă.

profimedia-0919144041
Desen din sala de judecată, din timpul procesului Pelicot Foto: Profimedia

Pe ecranul din sală se vede cum, într-o liniște, un bărbat care poartă doar lenjerie intimă albastră și sosete negre se apropie de un pat

Camera tremură în urmărirea subiectelor. În spatele bărbatului, o femeie zăcea pe partea stângă, aproape goală, pe un cearșaf alb și încrețit. Și apoi, fără editare, fără nicio estompare, au început actele sexuale.

Pe alocuri, mai târziu în videoclip, se aude clar sforăitul femeii.

În fața instanței, Dominique Pelicot părea să-și pună ambele mâini peste urechi. Timp de ani de zile, el a amestecat mâncarea și băutura soției sale cu un medicament împotriva anxietății, care o făcea inconștientă și îi afecta grav sănătatea.

Această înregistrare, precum și altele prezentate în sala de judecată la insistențele lui Gisèle Pelicot, se află în centrul dosarului acuzării.

Procurorii susțin că toți cei 50 de bărbați care au acceptat invitațiile online ale lui Pelicot de a vizita casa familiei din satul Mazan, lângă Avignon, trebuie să fi știut că soția sa era inconștientă.

Prin urmare, trebuie să fi realizat că aceasta nu era un partener consimțitor într-un fel de joc sexual în care se prefăcea doar că doarme. Prin urmare, trebuie să fi avut intenția să o violeze. Dar o serie de avocați ai apărării și clienții lor au încercat acum să conteste acest lucru.

Bărbatul de 43 de ani care nu știa că e viol

Bărbatul vizibil pe ecran în acest videoclip era un tâmplar în vârstă de 43 de ani, numit în instanță Vincent C.

El se afla acum în fața judecătorilor, într-o zonă separată cu pereți de sticlă, în partea din spate a sălii de judecată, cu capul aplecat, privind în altă parte decât ecranul.

„Recunoașteți faptele de viol calificat de care sunteți acuzat?”, a întrebat judecătorul principal Roger Arata - o figură afabilă cu o mustață albă mare.

„Nu”, a răspuns Vincent C.

Explicația sa, dată cu greu, s-a rezumat la o presupunere neclară conform căreia, din moment ce Dominique Pelicot i-a spus că soția sa a fost un partener consimțit într-un joc sexual, nu s-a mai gândit la această chestiune.

În acest moment, Gisèle Pelicot a părăsit sala de judecată pentru câteva minute, spunând: „Nu-l pot suporta pe acest bărbat”.

Vincent C a recunoscut că experiența a fost „ciudată” și diferită de tot ceea ce întâlnise cu alte cupluri.

Cu toate acestea, după ce a vorbit cu mama sa și cu avocații și a urmărit desfășurarea procesului, Vincent C a declarat că a ajuns să înțeleagă mai bine legislația franceză, semnificația violului și gravitatea acțiunilor sale.

„Acum că mi se spune cum s-au desfășurat evenimentele, da, faptele pe care le-am comis ar reprezenta un viol.”

„Sunteți conștient că Gisèle Pelicot a fost o victimă a faptelor dumneavoastră?”, a întrebat judecătorul.

„Da.”

Avocatul apărării

Pelicot a recunoscut el însuși toate acuzațiile împotriva sa. În afara sălii de judecată, un avocat care reprezintă un alt inculpat a făcut distincție între Pelicot și ceilalți.

„Astăzi este clar că poziția lui Dominique Pelicot este de a încerca să își dilueze responsabilitatea prin tragerea în jos a altor 50 de bărbați. [Gisèle] este victima. Întrebarea este dacă ceilalți au fost complici sau au fost păcăliți să participe”, a declarat Paul-Roger Gontard.

În timp ce unii dintre acuzați au recunoscut violul, alții au susținut că au vorbit sau au interacționat cu Gisèle Pelicot în dormitor.

„Așadar, există zone gri în acest proces”, a continuat dl Gontard, subliniind faptul că înregistrările video fuseseră deja editate de Pelicot însuși, ceea ce înseamnă că probele potențial utile pentru apărare ar fi putut fi tăiate.

„El a selectat ce a vrut să păstreze. El a selectat anumite aspecte. Dar nu vă lăsați păcăliți de asta. Toată lumea spune că este foarte manipulativ.”

„Mulți [dintre acuzați] au crezut că era un proiect libertin cu cuplul, doar pentru a descoperi că era de fapt o schemă sinistră și criminală pusă la cale de soț.”

„Este o capcană, mă va ucide”

La zece minute de mers cu mașina de tribunal, într-o casă mică dintr-o suburbie a orașului Avignon, un alt acuzat, care a depus deja mărturie în proces, a acceptat să vorbească cu BBC sub rezerva anonimatului. Bărbatul, asistent medical de profesie, s-a prezentat ca o victimă a lui Dominique Pelicot.

„Am fost îngrozit... Am fost redus la starea de instrument. El a fost cel care mi-a spus: 'fă asta'. Mi-am spus: acest om nu este normal, este un psihopat. Este o ambuscadă, o capcană. Mă va ucide în această casă”, a declarat bărbatul acuzat.

El a afirmat, de asemenea, că Gisèle Pelicot „a reacționat la simple mângâieri...”, ceea ce l-a făcut să creadă că ea era conștientă și doar se prefăcea că doarme.

Bărbatul a atacat în mod repetat modul în care se desfășura procesul, presupusele „pseudo-feministe” și „isteria” generată de mass-media.

Vorbind energic, dar uneori plângând, el a susținut că nu a fost un violator. Cu toate acestea, el a recunoscut că „nu voi fi niciodată considerat nevinovat în acest caz. Întotdeauna voi purta vinovăția cu mine. Știu asta”.

Verdictul – înainte de Crăciun

Procesul de la Avignon va continua timp de mai multe săptămâni, verdictul urmând să fie pronunțat cu puțin timp înainte de Crăciun.

Până în prezent, doar jumătate dintre acuzați au fost chemați să depună mărturie, însă acest caz a dezvăluit deja, în cele mai sumbre detalii, ororile la care a fost supusă Gisèle Pelicot și curajul său extraordinar de a-și refuza dreptul la viață privată.

Cazul a evidențiat, de asemenea, dezbateri de lungă durată cu privire la legile și atitudinile franceze privind violul și măsura în care consimțământul unei femei este sau ar trebui să fie considerat un factor în instanță.

Mulți dintre bărbați au recunoscut că au greșit și, precum Vincent C, chiar și-au cerut scuze în fața lui Gisèle Pelicot în sala de judecată, dar au insistat, de asemenea, că din moment ce nu au intenționat să violeze, nu ar trebui să fie găsiți vinovați.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancomat într-o zi. Dacă vrei mai mult, banca te ia la...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...