Cel mai grav accident industrial din istorie s-a produs în anul 1984, în India. În noaptea de 2-3 decembrie, la o uzină de pesticide din Bhopal s-a produs o scurgere importantă de gaze toxice. Peste 500.000 de oameni au fost expuși unui derivat gazos de cianură, izocianat de metil, și altor substanțe chimice.
Bilanțul morților variază. Pe loc au murit 2.259 de oameni, iar ulterior guvernul local a confirmat un bilanț de 3.787 de morți. Alte surse estimează însă că în decurs de două săptămâni au murit 8.000 de oameni, iar alți 8.000 au murit din cauza bolilor cauzate de expunerea la aceste gaze toxice.
Citiți și Explozie la o uzină chimică din Texas, soldată cu sute de victime
În 2006, un raport guvernamental consemna că scurgerea de gaze toxice s-a soldat cu 558.125 de victime, dintre care 38.478 cu răni temporare, iar aproape 3.900 cu sechele severe și permanente.
Abia în iunie 2010, opt persoane au fost găsite vinovate și condamnate la doi ani închisoare în legătură cu scurgerea de gaze din urmă cu aproape 26 de ani. Peste zece judecători s-au ocupat de acest dosar din 1987, când Biroul Central de investigaţii din India a inculpat 12 persoane pentru „ucidere din culpă”. Acuzaţii riscau până la 10 ani de detenţie. Însă, în 1996, Curtea Supremă indiană a redus acuzaţia la „omor prin neglijenţă”, pedepsită cu maxim doi ani de detenţie.
În 1990, compania Union Carbide plătise guvernului indian compensaţii de 470 de milioane de dolari.
Potrivit activiștilor, efectele groaznice ale contaminării se simt şi în prezent.
Experţii subliniază că în Bhopal s-au înregistrat neobişnuit de mulţi copii născuţi cu defecte sau care au deficienţe de dezvoltare, precum şi diferite forme de cancer, diabet şi alte boli cronice.
Aceste boli nu apar numai în rândul supravieţuitorilor accidentului, dar şi în rândul unor persoane născute cu mulţi ani mai târziu.
Locul fostei fabrici de pesticide a fost abandonat şi preluat în 1998 de guvernul din Madhya Pradesh, dar ecologiştii avertizează că zona este contaminată în continuare.