Căsătoria civilă pentru non-musulmani, permisă în Abu Dhabi. Ce obiceiuri occidentale au mai adoptat Emiratele Arabe Unite

Data actualizării: Data publicării:
zgarie nori din abu. dhabi
Abu Dhabi. Foto: Profimedia Images

Non-musulmanii vor putea să se căsătorească, să divorţeze şi să obţină custodia comună a copiilor în baza legislaţiei civile din Abu Dhabi, conform unui nou decret emis duminică. Emiratele Arabe Unite își modernizează legislația, inclusiv prin dezincriminarea sexului premarital şi a consumului de alcool, în încercare de a-și păstra avantajele economice în regiune.

Căsătoria între non-musulmani este cea mai recentă măsură luată de Emiratele Arabe Unite - unde legile privind statutul personal pentru căsătorii şi divorţuri se bazează pe principiile legii islamice Sharia, ca şi în alte state din Golf - pentru a-şi menţine avantajul competitiv ca centru comercial regional.

Decretul emis de şeicul Khalifa bin Zayed al-Nahayan din Abu Dhabi, care este şi preşedintele federaţiei EAU formată din şapte emirate, precizează că legea reglementează căsătoria civilă, divorţul, pensia alimentară, custodia comună a copiilor şi dovada paternităţii, precum şi moştenirea, a anunţat agenţia de ştiri de stat WAM, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Aceasta are ca scop „consolidarea poziţiei şi a competitivităţii globale a emiratului ca una dintre cele mai atractive destinaţii pentru talente şi competenţe”, a precizat WAM.

Agenţia descrie dreptul civil care reglementează problemele familiale nemusulmane ca fiind primul de acest fel din lume, „în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale”.

În Abu Dhabi va fi înfiinţată o nouă instanţă care se va ocupa de problemele familiale ale nemusulmanilor şi care va funcţiona atât în engleză, cât şi în arabă.

Emiratele Arabe Unite au introdus anul trecut o serie de modificări juridice la nivel federal, inclusiv dezincriminarea sexului premarital şi a consumului de alcool, precum şi abrogarea dispoziţiilor de clemenţă pentru aşa-numitele „crime de onoare”.

Aceste reforme, alături de măsuri precum introducerea unor vize pe termen mai lung, au fost considerate o modalitate prin care statul din Golf să devină mai atractiv pentru investiţiile străine, turism şi rezidenţă pe termen lung.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri