Containerul de 24 de metri pătraţi a atras de la început atenţia parizienilor. Nu mică le-a fost mirarea când au aflat la ce serveşte şi au văzut ce conţine - căpşuni care cresc pe nişte panouri speciale, un sistem de iluminat bazat pe LED-uri şi unul de irigat, adaptat pentru acest loc.
Guillaume Fourdinier, fermier: „Producem (căpşunile, n.red.) local şi evităm, astfel, transportul lor pe distanţe lungi, ceea ce reduce costurile. Producţia noastră foloseşte cu 95% mai puţină apă, fiindcă este un sistem de recirculare. În plus, energia este 100% regenerabilă.”
Din peisaj nu lipsesc nici bondarii, care polenizează plantele. Sistemul gândit de fermierii francezi va permite o producţie neîntreruptă de căpşuni - şapte milioane de tone anual, mai exact; adică echivalentul a 60 de coşuleţe în fiecare zi.
Guillaume Fourdinier, fermier: „Am ales căpşunile fiindcă toată lumea le iubeşte şi, totodată, căpşunile pe care le poţi cumpăra acum din magazinele franceze sunt oribile, şi-au pierdut aroma. 75% din fructele din Franţa sunt importate, vrem să le creştem local, în centrul oraşului.”
Odată culese, căpşunile sunt vândute online, iar ideea ingenioasă pare a avea succes. Cei doi fermieri au deja mii de comenzi şi speră ca iniţiativa lor să ducă la apariţia mai multor mini-ferme de acest gen şi la dezvoltarea agriculturii urbane.