Cândva îl vedea pe Trump ”Hitler al Americii”, acum e coechipierul lui în cursa pentru Casa Albă. Metamorfoza lui J. D Vance

Data actualizării: Data publicării:
J.D. Vance, senatorul de 39 de ani din statul Ohio, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. Foto: Profimedia Images
J.D. Vance, senatorul de 39 de ani din statul Ohio, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. Foto: Profimedia Images

Vorba aceea, ”Niciodată să nu spui niciodată” i se potrivește mai bine decât oricui senatorului republican de Ohio  J.D. Vance. La opt ani după ce se întreba dacă fostul președinte Donald Trump ar putea fi „Hitlerul Americii”, senatorul a devenit partenerul de candidatură al lui Trump pentru încă un mandat la Casa Albă. Vorbim despre un tânăr senator, nou-venit în politică, fost critic feroce al liderului republican, devenit acum un susținător ferm, care are poziții conservatoare ferme și ar putea ajuta o victorie republicană în statele-cheie din Midwest.

De ce este important: De la un „tip Never Trump” la unul dintre cei mai aprigi apărători ai lui Trump, convertirea lui Vance într-un acolit MAGA (Make America great again - sloganul lui Trump) se remarcă în cercul restrâns al fostului președinte.

Ar fi al doilea cel mai tânăr vicepreședinte din istorie

Autor de best-sellere în vârstă de 39 de ani și fost capitalist, ar fi al doilea cel mai tânăr vicepreședinte din istorie dacă Trump câștigă în noiembrie, scrie Axios.

Omul ales de Donald Trump pentru a ocupa postul de vicepreședinte în cazul câștigării alegerilor din noiembrie, JD Vance, nu a avut întotdeauna o părere bună despre fostul lider de la Casa Albă.

În 2016, în interviuri și postări pe Twitter, el își anunța poziția fermă – „niciodată Trump” – și sublinia că nu i-a plăcut niciodată de acesta, ba chiar că este „un idiot”.

”Un ticălos cinic”

În același an, el scria în privat unui asociat, cu cuvinte și mai dure: „Mă tot gândesc că Trump este un ticălos cinic sau că este Hitler al Americii”, potrivit BBC.

Însă câțiva ani mai târziu, Vance s-a transformat într-unul dintre aliații fermi ai lui Trump, împărtășindu-i pozițiile pe tema migrației, a comerțului cu China, a războiului din Ucraina și nu numai.

Ajuns la 39 de ani, senatorul din Ohio, aflat la primul mandat, este acum în cursă alături de Trump, fiind nominalizat pentru funcția de vicepreședinte.

Unul dintre principalii candidați pentru alegerile prezidențiale din 2028

Prin extensie, el este unul dintre principalii candidați la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2028 – cu un istoric de vot conservator fiabil și rădăcini în Midwest, lucruri care, speră republicanii, vor spori sprijinul la urne.

Context: O mare parte din schimbarea atitudinii lui Vance față de Trump a avut loc în timpul candidaturii sale pentru Senat la alegerile de la mijlocul mandatului din 2022, scrie Axios.

- Înainte de a primi susținerea lui Trump, Vance și-a cerut scuze în mod repetat pentru declarațiile făcute împotriva fostului președinte și a șters tweet-urile critice despre acesta.

- De asemenea, a spus că opiniile sale despre Trump erau greșite la acea vreme și nu ar trebui să i se reproșeze acestea.

Ce spune el: În primul său interviu ca nominalizat la vicepreședinție, Vance a recunoscut opoziția sa din trecut față de Trump, spunând că a fost „cu siguranță sceptic” în privința acestuia, dar că fostul președinte „i-a schimbat părerea”.

„De fapt, cred că este un lucru bun, când vezi pe cineva, te-ai înșelat în privința lor, ar trebui să recunoști greșeala și să admiți că ai greșit”, a spus Vance.

Vance a fost „un tip Never Trump”

Într-un interviu cu Charlie Rose în 2016, Vance a spus că era „un tip Never Trump” și că „nu l-a plăcut niciodată” pe acesta.

„Unul dintre lucrurile care atrag foarte mult la Donald Trump nu este vreo calitate specială a lui Donald Trump, ci faptul că oamenii se simt foarte resentimentari față de establishmentul mediatic, establishmentul politic, establishmentul financiar și așa mai departe”, a spus Vance în interviu.

„Unul dintre cei mai mari factori determinanți ai susținerii lui Trump și unul dintre lucrurile care sunt cel mai predictive pentru susținerea lui Trump este că exprimi cinism față de viitor”, a adăugat el.

A spus că Trump ar putea fi „Hitlerul Americii”

În timpul alegerilor din 2016, Vance a scris că oscilează între a crede că Trump este un „ticălos cinic ca Nixon, care nu ar fi atât de rău (și ar putea chiar să se dovedească util) sau că este Hitlerul Americii”.

Comparația dintre Trump și Adolf Hitler a fost inclusă într-un mesaj pe care Vance l-a trimis reprezentantului statului Georgia, Josh McLaurin, fostul său coleg de facultate.

Vance a scris pe Twitter că Trump este „reprobabil”

După ce și-a lansat candidatura pentru Senat, Vance a șters o serie de postări pe rețelele sociale critice la adresa lui Trump.

Într-una dintre campaniile pentru alegerile prezidențiale din 2016, el l-a numit pe Trump „reprobabil” pentru retorica sa față de imigranți și musulmani, potrivit CNN.

Într-o altă postare, Vance a spus că votează pentru Evan McMullin, un fost ofițer de operațiuni CIA care a candidat ca independent în alegerile prezidențiale din 2016.

Detalii: Când a fost lansată celebra înregistrare „Access Hollywood” a lui Trump, Vance i-a avertizat pe colegii săi creștini într-un tweet șters ulterior că „toată lumea ne urmărește când ne cerem scuze pentru acest om”.

De asemenea, a apreciat postări critice la adresa lui Trump în acea perioadă, inclusiv una care îl acuza pe Trump de „agresiune sexuală în serie”.

Vance l-a comparat pe Trump cu criza opioidelor

„Promisiunile lui Trump sunt acul în vena colectivă a Americii”, a scris Vance într-un eseu din 2016 în Atlantic, în care a comparat mișcarea lui Trump cu „un high rapid” și antiteza „medicinii reale” care nu ar rezolva problemele cu care se confruntă americanii obișnuiți.

„Nu există nicio auto-reflecție în mijlocul unei euforii false”, a scris Vance, a cărui mamă s-a luptat cu dependența de opioide. „Trump este heroina culturală. Îi face pe unii să se simtă mai bine pentru o vreme. Dar nu poate repara ceea ce îi afectează și într-o zi ei își vor da seama de asta.

Mama lui s-a luptat cu adicțiile, tatăl a părăsit familia când J.D era mic

Vance, mai exact James David Bowman, s-a născut în Middletown, Ohio, dintr-o mamă care se lupta cu adicțiile și un tată care a părăsit familia când J.D. era mic.

El a fost crescut de bunicii săi, pe care i-a portretizat cu simpatie în memoriile din 2016, ”Hillbilly Elegy”.

În vreme ce Middletown se află în Ohio, o zonă industrială, Vance s-a identificat mai degrabă cu rădăcinile familiei sale, situate puțin mai la sud, în Appalachia, vasta regiune muntoasă din interiorul țării care se întinde din sudul profund până la marginile Midwestului.

Aceasta include unele dintre cele mai sărace zone ale țării.

Despre cartea sa de memorii

Vance a reușit o descriere onestă a încercărilor, suferințelor și deciziilor greșite ale membrilor familiei și prietenilor săi. Cartea sa a adoptat, de asemenea, un punct de vedere ferm conservator, descriindu-i pe aceștia drept risipitori, dependenți de ajutoarele sociale și care, în mare parte, nu reușesc să se ridice pe propriile picioare.

El a scris că i-a văzut pe oamenii din jurul său „reacționând la circumstanțe nefavorabile în cel mai rău mod posibil” și că erau produsul „unei culturi care încurajează degradarea socială în loc să o contracareze”.

„Adevărul este neplăcut”, scria el, „iar cele mai neplăcute adevăruri pentru oamenii de la munte sunt cele pe care trebuie să le spună despre ei înșiși”.

În timp ce disprețuia „elitele” și societatea exclusivistă, el s-a descris pe sine ca o contrapondere la eșecul cronic al celor cu care a crescut.

Autor de best-seller

În momentul apariției cărții, Vance plecase din Middletown, mai întâi pentru a se înrola alături de pușcașii marini americani și a pleca în misiune în Irak, iar mai târziu pentru a merge la Universitatea de Stat din Ohio, la Facultatea de Drept din Yale și pentru a lucra în domeniul fondurilor de investiții în California.

Cartea sa, ”Hillbilly Elegy”, l-a transformat nu numai într-un autor de bestselleruri, ci și într-un comentator solicitat, care a fost chemat frecvent să explice atracția lui Donald Trump pentru alegătorii albi din clasa muncitoare.

Acum, după ce a fost anunțat drept coechipier cu Trump, cartea lui se vinde ca pâinea caldă:  a urcat de pe locul 220 pe locul 1 în topul celor mai bine vândute cărți de pe Amazon după ce Trump i-a propus senatorului să devină partenerul său în cursa prezidențială. Marți, pe site-ul marketplace-ului, pe primul loc în lista celor mai bine vândute cărți se află memoriile lui Vance în format de broșură, iar pe locul doi - în format cartonat.

Memoriile lui J.D. Vance pe Amazon
Memoriile lui J.D. Vance pe Amazon

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale