„Este un subiect extrem de personal care ne vizează pe toți, dar și pe familiile noastre”, a spus premierul Justin Trudeau, subliniind „impactul semnificativ” al unei astfel de legi „asupra vieții zilnice a canadienilor”. Tatăl prim-ministrului a refuzat să fie tratat de cancer, murind în 2000.
Fără a ajunge până la eutanasie ca în Olanda, Belgia sau Luxemburg și refuzând să vorbească, la fel ca în Suedia, de sinucidere asistată medical, ci de „ajutor medical pentru a muri”, Canada deschide posibilitatea ca adulții să poată cere să li se pună capăt suferințelor.
Un astfel de „ajutor medical” va fi accesibil „adulților care își dau consimțământul și sunt conștienți și care suferă de o boală gravă, incurabilă și ireversibilă, și prin urmare moartea este previzibilă”, a precizat ministrul justiției, Jody Wilson-Raybould.
Textul nu conține toate cele 21 de recomandări făcute de o comisie specială a Camerei Comunelor și a Senatului, care a propus extinderea acestui „ajutor medical pentru a muri” la minorii responsabili sau la pacienții care suferă de tulburări psihologice.
Persoanele care vor înainta o astfel de cerere vor trebui să se prevaleze „de doi martori independenți” și să obțină acordul a doi specialiști în sănătate care să poată atesta că este vorba de o „alegere lucidă”, a explicat Jody Wilson-Raybould.
Numai cetățenii canadieni vor avea dreptul să ceară sinuciderea asistată medical.
Parlamentarii urmează să se pronunțe asupra legii în următoarele câteva săptămâni. Legea este de așteptat să treacă, deoarece liberalii premierului Trudeau dețin majoritatea în parlament.
Sondajele arată că sinuciderea asistată medical are o susținere puternică printre canadieni.