Victorie de scurtă durată pentru diplomaţia română. Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada au eşuat. Pe cale de consecinţă, şi ridicarea vizelor pentru români ar putea fi amânată fără o dată precisă. Acordul trebuia semnat pe 27 octombrie.
ACTUALIZARE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că negocierile cu autorităţile canadiene pentru ridicarea vizelor pentru români vor continua şi după ce negocierile privind Acordul CETA au eşuat, în urma opoziţiei Valoniei.
Se pare că Uniunea Europeană nu a acordat prea multă atenție problemelor pe care Valonia la ridica, adică unele chestiuni punctuale și de principiu care țin de protejarea pieței europene a produselor agricole, de exemplu.
Însă, o explicație poate fi dată și de faptul că guvernul regional este dominat de stânga, în timp ce guvernul federal este dominat de partidele de dreapta.
Însă, acordul nu a eșuat total. Alice Iacobescu, trimisul special al Digi24 la Bruxelles, relatează că jurnaliștii se întrebau care ar fi problema dacă acordul va fi semnat în decembrie.
În ceea ce privește cerințele României, Canada a fost de acord ca românii să poată călători peste ocean fără vize de la 1 decembrie 2017.
În schimb, din mai 2017 nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada cei care au mai fost în această țară.
Inițial, calendarul prevedea ridicarea totală a vizelor în mai 2018.
România și Bulgaria condiționau aprobarea acordului comercial, în condițiile în care sunt singurele state membre UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în Canada.
În acest moment, doar Belgia mai are obiecții în privința acordului comercial. Mai exact, regiunea belgiană francofonă Valonia, care este nemulţumită de implicaţiile comerciale ale acordului.
Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a Guvernului său. Cabinetul a recunoscut îmbunătăţirile aduse acordului, dar consideră că nu sunt suficiente şi că are nevoie de mai mult timp de reflecţie.
Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată. Un eventual eşec al semnării acestuia ar pune sub semnul întrebării acordul cu Statele Unite, deja contestat în mai multe țări europene.