California interzice toate pungile de plastic pentru cumpărături în magazinele alimentare

Data publicării:
pungi de plastic
Pungile de plastic vor fi înlocuite cu pungi de hârtie în magazinele alimentare din California. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

California interzice toate pungile de plastic pentru cumpărături în magazinele alimentare, conform legislației pe care guvernatorul Gavin Newsom a semnat-o duminică. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026.

Legea care intră în vigoare la 1 ianuarie 2026, onorează intenția de interzicere a pungilor de unică folosință „promulgată cu 10 ani în urmă, care permitea magazinelor să vândă clienților pungi de transport mai groase din plastic, care erau considerate reutilizabile și îndeplineau anumite standarde de reciclare”, se pune într-o declarație a senatorului Catherine Blakespear, conform Axios.

Blakespear, unul dintre legislatorii din spatele proiectului de lege, a spus că „adevărul este că aproape niciuna dintre acele pungi nu este refolosită sau reciclată și ajung la gropile de gunoi sau poluează mediul”.

Ea a subliniat într-o declarație anterioară cercetările care arată că „cantitatea de pungi și saci de produse alimentare și de marfă aruncate de californieni a crescut de la 147.038 de tone, sau aproximativ 3,6 kg de persoană, în 2004, la 231.072 de tone, sau aproximativ 4,99 kg de persoană, în 2021.”

Pungile din plastic pentru băcănii s-au clasat în top 10 cele mai frecvent colectate articole de către voluntarii din California Coastal Cleanup Day în șapte din ultimii 10 ani, conform unei declarații a Anjei Brandon, de la organizația nonprofit de mediu Ocean Conservancy, care salută noua lege.

În acel deceniu, voluntarii au curățat suficiente pungi de plastic pentru a acoperi lungimea Podului Golden Gate de aproape 30 de ori”, a adăugat Brandon.

Pungile de plastic de la magazine nu sunt doar unul dintre cele mai comune materiale plastice care poluează plajele noastre, ci și una dintre primele cinci forme cele mai periculoase de poluare cu plastic pentru viața marină”, a subliniat aceasta.

Noua lege exclude „pungile folosite pentru a ține produse sau înveli alimente care ar putea provoca contaminare, cum ar fi carnea”, notează Los Angeles Times.

În loc să fie întrebați dacă doresc pungi de hârtie sau de plastic la casă, consumatorii vor fi întrebați pur și simplu dacă doresc o pungă de hârtie, dacă nu au adus o pungă reutilizabilă”, a spus Blakespear. „Această abordare simplă este ușor de urmat și va ajuta la reducerea dramatică a poluării pungilor de plastic”.

Directorul executiv al American Recyclable Plastic Bag Alliance, Erin Hass, a transmis că grupul este „dezamăgit” de faptul că Newsom a semnat proiectul de lege, conform L.A. Times.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 6 ani, dispărut în 1951, a fost găsit în viață după șapte decenii
Digi FM
Andreea Bănică, dezamăgită după vacanța în Grecia: „Nu mai este ce a fost odată!” Ce a nemulțumit-o pe artistă
Pro FM
Iubita lui Mick Jagger, despre diferența de vârstă de 44 de ani dintre ei: „Nu mă gândesc la asta, oamenii...
Film Now
Filmul care învinge „Transformers One” într-o cursă neaşteptat de strânsă în box office-ul nord-american
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară
Digi FM
Ce pensie are Theodor Stolojan. Fostul premier nu s-a ferit să dezvăluie ce sumă încasează lunar: „Am fost...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru Matt LeBlanc. „Recenta tragedie le-a arătat cât de scurtă și...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...