O nouă ordine bancară apare în Rusia pentru a păstra vechea ordine politică. Ca să ţină economia pe linia de plutire, banca centrală a Rusiei a pus „pe steroizi” patru bănci private. Înaintea anexării Crimeei, nu aveau loc în peisaj de giganţii bancari controlaţi de stat, dar, cu vechea gardă pusă sub sancţiuni, cele patru bănci au devenit marii câştigători ai crizei prin care trece Rusia.
Otkritie, Promsviazbank, Credit Bank of Moscow şi B&N Bank sunt instrumentele cu care Kremlinul injectează miliarde de dolari în coloşii săi industriali. În conturile băncilor a ajuns mare parte din suma pusă la bătaie de guvern în programul său uriaş de recapitalizare bancară.
Faţă de Gazprombank, VTB şi Sberbank, cele patru bănci sunt primite cu braţele deschise pe pieţele internaţionale. Astfel că, folosind instrumente financiare garantate de banca centrală, au reuşit să atragă finanţare de pe pieţele externe.
Obţin nu ruble, ci dolari, pe care îi împrumută apoi coloşilor industriali apropiaţi Moscovei, care reuşesc astfel să pună mâna pe valută în ciuda sancţiunilor. Anul trecut, sumele împrumutate de Otkritie de la banca centrală au crescut de opt ori. Cu banii, scrie The Moscow Times, banca a oferit credite companiei petroliere Rosneft, conduse de aliatul apropiat al lui Vladimir Putin, Igor Sechin.
Gigantul energetic e în fruntea listei cu sancţiuni, atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite. Un analist al companiei de rating Fitch declara că, din cele 32 de miliarde de dolari pe care banca centrală le-a împrumutat băncilor ruseşti prin operaţiuni REPO valutare, Otkritie a primit 18 miliarde, deci mai bine de jumătate din total.
În ultimul an, timp în care economia Rusiei a fost băgată la colţ de Bruxelles şi Washington, activele băncii s-au triplat. Creşteri spectaculoase au înregistrat şi celelalte bănci care au intrat brusc în graţiile Kremlinului. Activele B&N s-au dublat, ale Credit Bank of Moscow au crescut cu 60%, iar ale Promsvyazbank, cu 30%.
Totul, în timp ce economia Rusiei se contracta în cel mai rapid ritm de la criza din 2008. Două dintre aceste bănci au recunoscut public că sunt de acord să împrumute valută forte corporaţiilor care sunt responsabile pentru o parte mare din exporturile ţării. În principal fiindcă o mână spală pe alta.
Industriaşii pe care Moscova îi protejează îşi pot continua afacerile, iar noile bănci capătă proporţii într-un sistem foarte aglomerat. Sute de bănci se îngrămădesc în piaţa bancară a Rusiei. Acestea patru erau minore cu ani în urmă. Acum se pun pe cumpărat alte bănci. Ţintele sunt trei dintre cele mai mari bănci private din ţară, dar care au fost slăbite de criza din 2008 şi zguduite de actuala. Întreg peisajul bancar se transformă, dar pilonii proaspăt răsăriţi îşi au fundaţia tot la Kremlin. Proprietarii lor sunt industriaşi loiali Puterii, care ar putea forma în criză noua oligarhie a Rusiei.