Panagiotis Lafazanis - un extremist, dar toată lumea din partid îl iubeşte, declară un oficial Syriza pentru Financial Times. Jumătate din viaţa sa, adică 30 de ani, a fost membru al partidului stalinist pe care apoi l-a schimbat pentru partidul din care s-a născut experimentul Syriza.
Astăzi e ministrul de Recuperare, Energie şi Mediu şi un opozant fervent al capitalismului. La doar câteva ore după ce şi-a primit mandatul, a anulat o serie de privatizări pe care fostul guvern le convenise cu troika creditorilor – toate, companii putrede pe interior şi care au acumulat pierderi. Panagiotis Lafazanis a pus rapid ţinta şi pe investitorii străini. Investiţia de un miliard de euro a canadienilor de la Eldorado Gold a fost brusc suspendată.
Şi, totuşi, aversiunea faţă de străini nu e o problemă de principiu. Aflat în vizită în Rusia, Lafazanis a acceptat cu entuziasm propunerea Moscovei de a întinde gazoductul Turkish Stream pe teritoriul grecesc.
Ministrul e capul platformei de stânga din Syriza - facţiunea care îi uneşte pe cei mai înflăcăraţi susţinători ai stângii extreme. În Parlament, anul trecut, Lafazanis spunea apăsat că varianta sa e niciun acord cu troika şi renunţarea la euro. Financial Times comentează că Syriza e încărcată de atât de mult extremism, încât premierul Tsipras riscă să-şi vadă guvernul rupt din interior dacă grecii votează DA la referendum.
Altă sămânţă din care a germinat viziunea politică a guvernului de azi e Nikos Voutsis. În urmă cu doi ani era filmat cum împingea poliţiştii la un protest, azi e ministru de Interne. De comanda lui ascultă câteva sute de mii de funcţionari şi poliţişti, dar şi câteva servicii de informaţii. Are 63 de ani şi, în spate, o viaţă petrecută la demonstraţiile de stradă. În mandatul de ministru a reuşit să inverseze în timp record reformele făcute de guvernul anterior. A anulat restricţiile de angajare pentru funcţionari, a renunţat la sistemul de evaluare a performanţelor şi face presiuni pentru a readuce poliţia municipală, la care se renunţase fiindcă era coruptă şi ineficientă.
Pe greci, mai tare i-a alarmat că vrea să schimbe legile pentru tratamentul infractorilor, ceea ce ar conduce la schimbarea pedepsei în închisoare la domiciliu pentru Savvas Xiros, un membru al grupului terorist 17 Noiembrie, care a primit o sentință de cinci condamnări pe viaţă pentru crimă. Activiştii care cer eliberarea lui au ocupat principala clădire a universităţii din Atena timp de două săptămâni. Poliţia nu a intervenit.
Alt fir din ţesătura socialistă a Syrizei duce la Aristides Baltas - matematician şi filozof şcolit la Paris, profesor emerit la prestigioasa facultate de politehnică de la Atena, de pe băncile căreia a ieşit premierul Alexis Tsipras. Baltas e co-fondatorul partidului Syriza şi motorul său ideologic.
Acum e ministrul grec al Culturii şi Educaţiei, iar viziunea sa exprimată public e că învăţământul elen nu ar trebui să fie guvernat de principiul excelenţei.
Lucrează acum la o lege care va aboli examenul de admitere la facultate şi le va permite studenţilor să termine studiile în câţi ani vor. Consiliile consultative din universităţi, din care fac parte profesori străini şi greci care au predat în alte ţări, vor dispărea şi ele la doar trei ani de la apariţie.
Un profesor de istorie al universitătii din Atena a declarat pentru Financial Times că a durat ani întregi pentru a începe modernizarea universităţilor. „Acum ne întoarcem în anii '70”, spunea el.