Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina. Este preşedintele clubului de fotbal Şahtior Donețk antrenat de Mircea Lucescu şi a fost de-a lungul timpului unul dintre principalii finanţatori ai preşedintelui Ianukovici. Atât Ianukovici, cât şi Ahmetov, s-au născut în jumătatea pro-rusă a Ucrainei. Însă, luna trecută, după un episod violent al protestelor din Kiev, RinatAhmetov a fost primul oligarh ucrainean care a făcut apel la calm şi l-a îndemnat public pe Ianukovici să negocieze cu opoziţia.
Rinat Ahmetov este unul dintre miliardarii care au avut de câştigat de pe urma corupţiei pe care protestatarii din Kiev şi din marile oraşe o vor eradicată. Oligarhii au cumpărat de-a lungul timpului influenţa politicienilor şi, în schimb, fie au primit contracte cu statul, fie au fost lăsaţi să desfăşoare afaceri la marginea legii.
Însă, cu timpul, în cândva-sălbaticul mediu de afaceri ucrainean s-a instalat un oarecare grad de normalitate. Dmytro Firtaş, un controversat magnat al industriei chimice, i-a ajutat pe mulţi dintre apropiaţii preşedintelui Ianukovici să intre în Parlament. Însă această apropiere de putere nu l-a împiedicat să urmeze exemplul lui Rinat Ahmetov şi să îi ceară preşedintelui să dialogheze cu protestatarii din Kiev. La fel cum a cerut şi Victor Pinciuc, care deşi astăzi este un oligarh filantrop, s-a îmbogăţit pe vremea când socrul său, pro-rusul Leonid Kuchma, era preşedinte al Ucrainei.
Toţi aceşti oameni cu bani au puterea să influenţeze puterea de la Kiev. Şi, câtă vreme protestele extrem de violente le afectează afacerile, au toate motivele să îi ameninţe cu tăierea finanţării pe politicienii care nu vor să accepte un compromis. Problema e că oligarhii nu sunt singurii finanţatori ai clasei politice din Ucraina. Mai sunt şi banii Rusiei, care în perioada următoare ar putea cântări mult mai mult.