Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, este cel care controlează indirect KazMunaiGaz, compania-mamă a Rompetrolului. În primăvară, se vor împlini 24 de ani de când Nazarbaiev este preşedintele autoritar al Kazahstanului. Este un personaj extrem de controversat pe scena internaţională, iar principalul său consilier este fostul premier britanic Tony Blair. Pe Tony Blair nu îl interesează integritatea sau imaginea clienţilor cărora le oferă consultanţă contra cost.
Cert este că Blair a avut întotdeauna o atitudine pragmatică. Atitudine care a ajutat companiile sale de consultanţă să aibă anul trecut încasări de peste 15 milioane de euro şi un profit cu 50% mai mare decât în 2012.
Iar când nu îi învaţă cum să se poarte pe dictatorii din spaţiul ex-sovietic, Tony Blair prestează servicii de consultanţă pentru banca americană de investiţii JP Morgan de la care primeşte anual un milion de dolari. Nu este foarte clar nici până în ziua de azi dacă Blair, absolvent de drept, le oferă sfaturi legislative celor de la JP Morgan sau dacă îi învaţă dedesubturile negocierilor cu politicienii din întreaga lume.
Dar Blair nu le oferă sfaturi doar politicienilor şi bancherilor bogaţi, ci tuturor celor care sunt dispuşi să plătească pentru a-l asculta. Tony Blair încasează destul de mulţi bani din participarea la conferinţe şi seminarii în care vorbeşte despre diverse subiecte, în general despre geopolică, iar unele dintre aceste conferinţe au avut loc chiar la Bucureşti.
Clientelă în România?
De fiecare dată când a ajuns la Bucureşti, Tony Blair s-a întâlnit şi cu premierul Victor Ponta. Însă cei doi s-au văzut cel mai recent luna trecută în Africa de Sud, de faţă cu Barack Obama la înmormântarea lui Nelson Mandela. Tony Blair a declarat atunci că Victor Ponta i-ar putea deveni client. Totuşi, după întâlnire, purtătorul de cuvânt al lui Tony Blair a exclus posibilitatea ca guvernul României să cumpere consiliere de la fostul premier britanic.