Buncărul mobil a fost supus la încercări dure de firma producătoare. La teste au luat parte forţe armate din Serbia şi soldaţi ai Statelor Unite, care au atacat adăpostul cu bombe, obuze şi gloanţe.
„I-am testat rezistenţa în faţa mai multor arme, începând cu mortiere de 81 de milimetri, până la diferite clase de obuze, cele mai mari de 155, şi, după cum vedeţi, nu am înregistrat nicio pagubă aici”, spune Peeter Kirtsi, reprezentant al companiei producătoare.
Buncărul mobil cântăreşte aproximativ două tone şi poate fi instalat oriunde într-o perioadă foarte scurtă. Este nevoie doar de un excavator care să sape groapa pentru amplasarea adăpostului.
„Instalarea acestei unităţi a durat aproximativ o oră şi 30 de minute. Am început să cronometrăm din momentul descărcării din camion şi am oprit cronomentrul când buncărul a fost acoperit cu pământ şi complet instalat”, mai spune reprezentantul companiei producătoare.
Compania care a inventat buncărul mobil refuză să dezvăluie ce materiale a folosit la construcţia acestuia. Reprezentanţii săi spun că au primit deja mai multe comenzi, mai ales din Orientul Mijlociu, dar şi câteva din Estonia. Un astfel de adăpost poate găzdui 12 persoane şi spaţiul poate fi modificat pentru instalarea de generatoare, frigidere şi spaţii de depozitare.