Dintre cele 12 stadioane braziliene care vor găzdui Cupa Mondială de fotbal, jumătate sunt încă în construcţie. Iar în cazul unora, lucrările sunt serios în urmă. Unele stadioane încă nu au gazon, altele nu au tribune. Însă organizatorii competiţiei îi cred pe cuvânt pe constructorii care spun că toate stadioanele vor fi gata peste doar câteva săptămâni.
„Inginerii şi arhitecţii noştri ne spun că toate stadioanele vor fi gata pe 31 decembrie astfel încât să putem ţine meciuri-test şi să verificăm gazonul, nocturnele şi tribunele”, a declarat Ricardo Trade, directorul comitetului de organizare.
Mai important este însă modul în care vor gesiona organizatorii siguranța, transportul și cazarea celor 600 de mii de suporteri străini care vor ajunge în Brazilia în luna iunie. Pe lânga ei, trei milioane de brazilieni se vor muta dintr-un oraș în altul ca să își susțină echipa națională.
„Cum duci 40.000 de americani de la Manaus la Fortaleza? Ai nevoie de 200 de avioane dar nici o companie aeriană din Brazilia nu are 200 de avioane. Cum rezolvăm problema transportului? Nu vom reuşi”, a mărturisit Christopher Gaffney, profesor la Universitatea Rio de Janeiro.
150.000 de polițiști și soldați vor supraveghea stadioanele și zonele turistice. Chiar și așa, sunt șanse mici ca problema hoților de buzunare sa fie eliminata complet. Iar cei ce se vor aventura în afara zonelor protejate risca sa fie prinși în razboaiele violente dintre traficanții brazilieni de droguri.
În plus, nu este exclus ca pe timpul turneului final sa izbucneasca proteste și greve, dupa ce, factura de 15 miliarde de dolari a evenimentului a scos deja brazilienii în strada în ultimele luni.
Rămâne de vazut ce profit va avea Brazilia de pe urma Cupei Mondiale, caci, ultimele competiții de anvergura au aratat ca, imaginea țarii gazda are de câștigat mai mult decât economia ei. Însa, daca turneul final va fi umbrit de incidente, chiar și imaginea gazdei are de suferit.