„Prostituţia este o afacere. Nu o putem interzice, aşa că vrem să o controlăm, în beneficiul prostituatelor, dar şi al populaţiei”, spune Michael Herzig, director servicii sociale în Primăria Zurich.
Până acum, prostituatele îşi racolau clienţii pe bulevarde situate în zonele centrale ale oraşului. Autorităţile nu au nicio garanţie că le vor lua de pe străzi, dar le-au pus la dispoziţie acest centru. Stabilimentul are nouă spaţii private în care clienţii pot intra direct cu maşinile, dar şi o clădire care adăposteşte un centru de monitorizare, în care sunt asistenţi sociali şi agenţi de securitate.
În plus, există reguli stricte: clienţii nu pot avea sub 18 ani şi în maşină nu poate fi decât o persoană atunci când sunt solicitate servicii sexuale. Aici, femeile sunt mai în siguranţă decât în locurile unde obişnuiau să ajungă cu clienţii, adică în pădurea din apropierea oraşului.
„În spaţiile respective există un buton de panică, există un sistem de alertă, se aprinde o lumină, iar în centrul de comandă situat în acest pavilion putem auzi tot ce se întâmplă”, explică Ursula Kocher, director ONG.
Chestionate de jurnalişti, prostituatele au spus că un astfel de mediu controlat le-ar putea speria clienţii. Şi s-au arătat foarte puţin dispuse să folosească acest centru. Până atunci însă, locuitorii oraşului au fost curioşi să îl vadă şi să ştie pe ce s-au cheltuit banii contribuabililor.
„Nu va funcţiona, fie pentru că nu vor veni clienţii aici, fie pentru că nu va fi folosit de prostituate”, este de părere un locuitor din Zurich.
Proiectul a putut fi pus în practică în urma referendumului în care 53 la sută dintre locuitorii oraşului au votat pentru.