Deși nu convinge pe nimeni, ISIS încearcă să pară un stat autentic, cu instituții funcționale, monedă proprie și companii. E drept, companiile despre care vorbesc cei de la Financial Times au la bază rafinăriile și exploatările de petrol din zonele cucerite. Dar dincolo de asta, Statul Islamic are tot interesul să le țină în stare de funcționare și pentru asta, are nevoie de oameni pregătiți.
Recrutările din Irak și Siria se fac în general cu pistolul la tâmplă, însă Statul Islamic are și un departament de resurse umane. Se caută petroliști cu experiență și în celelalte state musulmane și având acces la arhiva rafinăriilor, teroriștii îi contactează într-o primă fază pe foștii angajați. Li se promit salarii uriașe, dar dacă mai au rude în Siria și Irak, teroriștii nu se jenează să recurgă la amenințări și șantaj.
Desigur, țițeiul Statului Islamic e vândut mult sub prețul pieței. În ultima lună, prețul la burse a variat între 40 și 50 de dolari pe baril, dar teroriștii vindeau barilul și cu 20 de dolari. Însă chiar și așa, Statul Islamic câștigă pe zi cam 1,5 milioane de dolari numai din vânzarea de petrol. La aceste sume se adaugă banii din donațiile susținărilor, cei din vânzarea artefactelor furate din muzee sau recompensele cerute pentru străinii răpiți.
Totuși, cine cumpără țiței sau benzină de la ISIS? Toată lumea, spun cei de la Financial Times! Uneori, cisternele fac cozi lungi de câtiva kilometri și o parte din țiței iese din Siria și Irak și pleacă legal în rafinăriile din întreaga lume. De fapt, războiul cu ISIS ar fi mult mai ușor de câștigat dacă puterile Occidentale s-ar concentra pe identificarea și amendarea traderilor care aduc petrolul din Statul ISlamic. Ironia face ca inclusiv rebelii care luptă cu forțele lui Assad și cu Statul Islamic să folosească benzină produsă tot de Statul Islamic.