Biserica din R. Moldova a decis: Guvernanții nu mai au voie la împărtășanie și riscă excomunicarea
Data publicării:
Potrivit declarației Sinodului, astăzi Biserica se află la răscrucea provocărilor, atât de ordin moral-spiritual, cât și geopolitic, relatează jurnal.md
„La o lună de la ultima adresare a Sfântului Sinod către guvernare pentru a revizui cel puțin Legea Antidiscriminării, constatăm că glasul instituției care se bucură de cea mai înaltă încredere în societate, adică al Bisericii, a fost vădit ignorat”, se spune în declarație.
„Luând prin jurământ datoria de a sta de strajă și de a ne opune cu orice preț răspândirii păcatului, situația ne cere astăzi să alegem între veșnicul Hristos și vremelnica guvernare cu toată legislația sa anticreștină. Desigur că noi alegem prima cale. Această rațiune a lucrurilor ne face să ne declarăm oponenți și să ne depărtăm deschis de cei care prigonesc fățiș Biserica lui Hristos și să apelăm la scopuri strict terapeutice – la tradiția canonică a excomunicării lor din Biserică până la îndreptare”, se menționează în document.
Astfel, guvernanții sunt lipsiți de accesul la Sfânta Taină a Împărtășaniei, ca mai apoi, în funcție de pocăință, să fie primiți sau respinși definitiv de la oricare slujire bisericească.
În urmă cu o lună, Biserica a solicitat guvernanților anularea legii privind egalitatea de șanse, dar și schimbarea legii despre cultele bisericii. Atunci, Mitropolitul Valdimir declara că dacă guvernanții nu vor merge în întâmpinare, atunci creștinii vor desfășura un protest în Piața Marii Adunări Naționale.