În timp ce bilanţul deceselor din Italia provocate de coronavirus continuă să crească şi se apropie de pragul de 30.000 de morţi, grupările de crimă organizată din această ţară caută să facă profit de milioane de euro de pe urma acestei crize, se arată într-un reportaj BBC.
Astfel, mulţi italieni aflaţi în dificultate din punct de vedere economic sau financiar se văd nevoiţi să accepte ajutorul oferit de mafie.
În oraşul Palermo din Sicilia, mafioţii au distribuit pachete cu mâncare gratuită pentru cei nevoiaşi, zilele trecute.
„Oamenii mă sună şi încep să plângă la telefon”, a declarat, pentru BBC, fratele unui mafioso local. „Îmi spun că nu mai au ce mâncare să le dea copiilor. O mamă cu cinci copii mă sună zilnic.”, a spus italianul, care a refuzat să spună dacă şi el face parte din mafie.
Cu toate acestea, el a adăugat că dacă a fi mafiot înseamnă să-i ajuţi pe ceilalţi, atunci ar fi mândru „să fie mafiot”.
Prin astfel de acţiuni, Mafia încearcă să devină o alternativă la autoritatea statului
Coronavirusul o fi nou, dar împărţirea de mâncare pentru cei nevoiaşi este o tactică veche a mafiei.
„Scopul lor este să câştige credibilitate în rândul cetăţenilor şi să devină o alternativă la autoritatea statală”, consideră Nicola Gratteri, procuror anti-mafia şi şef al Parchetului din Catanzaro, Calabria.
Practic, prin astfel de tactici, mafioţii încearcă să-şi consolideze poziţia şi să câştige cât mai mulţi suporteri în rândul populaţiei.
„Mafia nu a făcut nimic izvorât din pură generozitate. Acest concept pur şi simplu nu există pentru ei”, spune un alt procuror anti-mafia. Principiul lor este «Eu te ajut, dacă mă ajuţi şi tu»”.
Astfel, la început nimănui nu i se cere nimic. Dar fiecare va trebui să plătească la un moment dat un favor, într-un fel sau altul.
Nu se mai umblă cu mănuşi. Totul se face direct, pe faţă
Marcello, proprietarul unui restaurant din centrul oraşului Palermo, pe care a fost nevoit să-l închidă în martie, se aşteaptă în aceste zile să primească şi el o „ofertă greu de refuzat”.
În astfel de cazuri totul se face direct, pe faţă: Un mafioso va bate la uşă şi se va oferi să-ţi cumpere afacerea. Apoi, urmează negocierea preţului. În cele din urmă, cineva îţi va transfera o parte din bani în contul tău, iar restul de bani îi primeşti cash, explică Marcello.
„În acest moment, afacerea mea stă să se scufunde. Iar când cineva îţi aruncă într-un astfel de moment o vestă de salvare, poţi alege să te duci la fund sau să înoţi mai departe”.
Dar mafia se va întoarce apoi de fiecare dată pentru a colecta bani, după cum precizează Gaspare Mutolo, un fost mafiot sicilian devenit între timp martor-cheie în zeci de dosare anti-mafia.
Dilema oamenilor de afaceri din Sicilia: să rişte falimentul ori să accepte pactul cu Diavolul
„Fix aşa lucram şi eu”, spune Mutolo. „Eram mereu plin de farmec şi generos. Dar asta era doar de faţadă. Ţineţi cont de faptul că am fost un criminal care a omorât peste 20 de oameni”.
Mutolo spune că mafia dispune oricând de lichidităţi pe care le poate cheltui în situaţii de criză. „Sunt mult mai eficienţi decât statul, când vine vorba de ajutoare oferite oamenilor săraci”, declară fostul mafiot.
Antonio şi Francesca, doi soţi care deţin împreună o măcelărie într-un orăşel din regiunea Apulia, în sudul Italiei, îşi amintesc cum, zilele trecute, unul dintre clienţii lor obişnuiţi le-a oferit bani gheaţă, sub formă de împrumut, pentru a-i ajuta să treacă de această perioadă.
„Imediat ne-am dat seama ce ni se întâmplă”, spune Antonio, care a adăugat că el şi soţia sa au decis să refuze oferta.
„Scopul final al unui mafiot nu este să facă bani, ci să preia o afacere de care să se folosească apoi pentru a spăla bani", declară procurorul anti-mafia.
Iar dacă guvernul italian nu va fi capabil să-i ajute pe micii afacerişti, aceştia vor fi, practic, aruncaţi în braţele mafiei.
Editor web: Mihnea Lazăr