La ceremoniile din localitatea belgiană unde a avut loc bătălia participă regele şi regina Belgiei, alături de premier, regele şi regina Olandei, vicepreşedintele Comisiei Europene, prinţul Edward al Marii Britanii şi alţi oficiali, precum şi urmaşii comandanţilor celor două armate.
La 18 iunie 1815, pe un câmp mocirlos de lângă Waterloo, la câţiva kilometri de Bruxelles, 73.000 de soldaţi francezi s-au înfruntat cu 68.000 de militari britanici şi aliaţi, împreună cu 50.0000 de prusaci. Cavaleria şi artileria lui Napoleon nu au putut să înfrângă rezistenţa infanteriei britanice, iar, seara, prusacii au dat lovitura de graţie francezilor, care au părăsit în dezordine câmpul de luptă.
Înfrângerea a însemnat sfârşitul visului imperial al lui Napoleon Bonaparte, care şi-a pierdut tronul şi a ajuns în captivitate pe insula Sfânta Elena, unde a şi murit. În schimb, pentru adversarii Imperiului Francez, victoria de la Waterloo a reprezentat un moment de cotitură: în Europa au urmat patru decenii de pace şi prosperitate în care s-au pus bazele epocii moderne. Marea Britanie a rămas fără o mare ameninţare şi s-a putut extinde în restul lumii, iar statele germane au început să se unească şi să devină noua putere continentală în locul Franţei.
La 200 de ani de la Waterloo, Prinţul Charles, alături de descendenţii lui Napoleon, Ducele de Wellington, comandantul britanic şi prinţului Blücher, liderul prusac, au participat la dezvelirea unui monument în cinstea soldaţilor căzuţi la unul dintre locurile-cheie ale luptei.
La rândul său, un inginer belgian a decis să omagieze bicentenarul bătăliei de la Waterloo într-un mod unic. Timp de 40 de ani a construit, în propriul beci, o dioramă imensă a câmpului de luptă.
„Mai am un vis, ca la această dioramă magnifică, actualul duce de Wellington şi actualul prinţ Napoleon să vină aici şi după 200 de ani să-şi dea mâna. Asta e dorinţa mea”, spune Willy Smout, inginer.
Peste 200.000 de oameni sunt aşteptaţi în Belgia să participe la evenimentele dedicate luptei de la Waterloo.