Scăderea n-a fost o surpriză. Analiştii se aşteptau la o astfel de evoluţie, mai ales după ce au fost ridicate sancţiunile economice şi financiare împotriva Iranului, adică ţara aflată pe locul patru, din punct de vedere al rezervelor petroliere.
Potivit experţilor, revenirea Iranului pe o piaţa internaţională deja suprasaturată va duce preţul petrolui şi mai jos, undeva la 16 dolari barilul.
Asta va afecta serios economiile ţărilor exportatoare, cele mai expuse fiind monarhiile din Golf, în frunte cu Arabia Saudită.
Criza actuală a petrolului ar putea dura cel puţin doi ani, avertizează analiștii. Specialiştii spun că scăderea prețului bariliului contribuie şi ridicarea sancţiunilor economice şi financiare împotriva Iranului. Mai mult, Teheranul a anunţat azi că va spori producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Devalorizarea petrolului a avut efecte severe mai ales pe bursele asiatice, şi aşa sensibilizate de temerile privind evoluţia economiei chineze.
În fiecare zi, marile ţări producătoare de petrol aşteaptă cu îngrijorare deschiderea burselor. Preţul barilului este în cădere liberă, iar cea mai recentă cotaţie, de aproximativ 28 de dolari, a însemnat o nouă lovitură
„Bugetele statelor sunt calculate în funcţie de un preţ de 70 de dolari al barilului de ţiţei. Aşa că astăzi, când preţurile ajung la mai puţin de 30 de dolari şi există predicţii că ar putea ajunge la 10 dolari, înseamnă că viitorul apropiat este unul sumbru”, a declarat analistul economic Nour Al Zoubi.
Arabia Saudită este cel mai bun exemplu în acest sens. Bugetul Riad-ului pentru acest an a fost stabilit în funcţie de un preţ al barilului de 40 de dolari. Prin urmare, scăderea dramatică a acestuia ar putea duce la o prăbuşire a economiei saudite şi, eventual, la intrarea ţării în recesiune.
Potrivit experţilor, la scăderea preţului petrolului contribuie din plin revenirea Iranului pe piaţa internaţională. Ei cred că intrarea Teheranului pe o piaţă deja suprasaturată va duce acest preţ şi mai jos, iar cele mai expuse sunt monarhiile din Golful Persic.
„Puterea de cumpărare a ţărilor cu rezerve petroliere este din ce în ce mai mică. Cred că dacă vom continua în acest mod, preţul petrolului va ajunge undeva la 20 de dolari”, a precizat analistul economic Robert Halver.
Iranul este pe locul al patrulea din punctul de vedere al rezervelor petroliere. Prin urmare, odată cu ridicarea sancţinilor economice, va avea un cuvânt greu de spus în acest segment al industriei. O primă dovadă este ordinul dat de ministrul Petrolului de la Teheran, de creştere a producţiei cu 500.000 de barili pe zi.