Barack Obama: Ce face Vladimir Putin nu e dovadă de putere. Liderul rus: Doar Rusia acţionează legal în Siria
„Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, către reporterul CBS News: Steve, asta înseamnă să conduci? Să te întreb ceva. Când am ajuns eu la Casa Albă, Ucraina era condusă de un lider corupt aflat sub controlul domnului Putin. Siria era singurul aliat al Rusiei din regiune. Azi, domnul Putin îşi trimite propriile trupe, propria armată doar pentru a-l ţine la putere, ţinând de un fir de aţă, pe singurul său aliat...
Reporter: Vă contestă autoritatea, domnule preşedinte!
Barack Obama: Nu, Steve, trebuie să îţi spun, dacă tu crezi asta, dacă prăbuşirea propriei economii şi trimiţând trupe pentru a-ţi sprijini singurul aliat înseamnă conducere, atunci avem o definiţie diferită a conducerii.
Cu tot respectul, pentru Orientul Mijlociu avem o coaliţie de 60 de state care nu se aliniază strategiei ruse, ci, dimpotrivă, susţin că acea strategie nu va merge.
Ţine cont că în ultimii cinci ani, ruşii au trimis arme, au trimis bani, la fel şi Iranul, la fel şi Hezbollah.
Reporter: Dar nu au bombordat şi nici nu au trimis trupe.
Barack Obama: Dar faptul că nu a fost nevoie să facă asta, nu este o dovadă de putere, ci o dovadă că strategia lor nu a mers.
Reporter: Există o percepţie în Orientul Mijlociu, chiar şi printre aliaţii noştri, că Statele Unite au făcut un pas în spate. Ne-am retras trupele din Irak şi gruparea Stat Islamic a venit şi a preluat mare parte din acel teritoriu; situaţia din Afganistan este instabilă şi talibanii revin în forţă, iar Stat Islamic controlează mare parte din Siria...
Barack Obama: Steve, avem o prezenţă destul de mare în Orientul Mijlociu, avem baze, avem portavioane, piloţii noştri patrulează acolo. În prezent, sprijinim Irakul să îşi construiască propriile forţe aeriene. Problema este că aceşti critici nu răspund niciodată la următoarea întrebare: Ce este mai bine pentru interesul Statelor Unite ale Americii şi care este momentul în care putem spune: Iată care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a proteja America sau iată care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a ne asigura că America este puternică, America conduce, America rămâne numărul unu. Dacă singura posibilitate de a-ţi măsura forţele este să trimiţi 100.000, 200.000 de soldaţi în Siria sau înapoi în Irak, poate în Libia sau Yemen, atunci asta ar însemna că nu facem doar poliţie, ci şi guvernăm această regiune. Asta ar fi o strategie greşită şi dacă repetăm această greşeală, atunci să ne fie ruşine”.
Răspunsul lui Vladimir Putin a venit rapid
Liderul de la Kremlin acuză Statele Unite de ineficienţă totală în lupta împotriva Stat Islamic, deşi bombardează de mai bine de un an poziţiile teroriştilor. Şi susţine că Moscova este singura care are dreptul să intervină în Siria, pentru că însuşi preşedintele sirian i-a cerut ajutorul.
Vladimir Putin: Precizez încă o dată că noi acţionăm în deplină concordanţă cu legile internaţionale, la cererea autorităţilor Republicii Arabe Siriene. Alte ţări care încă participă la astfel de acţiuni o fac ilegal, pentru că nu există o rezoluţie ONU în această privinţă, nu există cerere oficială către ele din partea autorităţilor siriene.
Scopul nostru, revenind la întrebarea ta, este de a stabiliza autorităţile legitime şi să creăm o condiţiile pentru un compromis politic.
Reporter: Vă referiţi la o stabilizare prin mijloace militare?
Vladimir Putin: Da, cu siguranţă prin mijloace militare. Când brigăzi de terorişti internaţionali ca aceia din Stat Islamic şi alţii ca ei se apropie de capitală, nu există nicio dorinţă de a negocia cu guvernul sirian, care este aproape sub asediu în propria capitală.
Toţi cei care aleargă acum cu Kalaşnikovul în mână pe acolo ar putea ajunge pe teritoriul nostru. Măcar atâta lucru să facem şi să îl ajutăm pe preşedintele Assad să îi învingă acolo.
Reporter: Analizaţi încă posibilitatea de a folosi forţele armate terestre ale Rusiei în Siria?
Vladimir Putin: Nu, este exclus aşa ceva.
Reporter: Indiferent de ce se întâmplă?
Vladimir Putin: Da. Nu o vom face şi prietenii noştri sirieni ştiu acest lucru
Colegii noştri europeni şi americani spun că luptă contra terorismului, însă nu vedem rezultate concrete. Mai mult decât atât, Statele Unite au închis programul de pregătire a aşa-zisei Armate pentru Eliberarea Siriei. Doar patru sau cinci oameni antrenaţi luptă cu teroriştii. Şi au cheltuit 500 de milioane de dolari. Aş fi dorit să ne dea nouă 500 de milioane de dolari. I-am fi cheltuit mai bine pentru lupta contra terorismului internaţional.
Serviciile secrete americane sunt cele mai bune din lume, să nu aruncăm cu pietre în ele. Sunt printre cele mai puternice, dar nu ştiu totul şi nici nu trebuie să ştie.
În cazul în care ei (americanii, n.r.) ştiu mai bine şi vor să lupte împotriva terorismului, să ne indice locurile unde se ascund aceşti terorişti, unde sunt cartierele lor generale, depozitele cu arme şi echipamente. Indicaţi-ne ţintele. Ce poate fi mai uşor? Dar, până în acest moment, nu am ajuns în acel punct în care putem colabora. Repet, primii paşi pentru restabilirea contactelor la nivel militar au fost făcute.
Nu este vorba despre politică externă aici. Politica externă a Rusiei este una paşnică şi spun asta fără nicio exagerare. Dacă ne uităm pe harta politică a lumii şi vedem cum este Rusia, devine clar că nu avem nevoie de teritoriu sau resursele naturale ale altora. Avem destul din toate. Suntem îndestulaţi în această ţară. Nu avem nevoie să luptăm cu nimeni sau să fim în conflict cu cineva”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News