Foto: Mediafax
Fiica cea mai mare a cuplului Obama, Malia, de asemenea a fost prezentă la această întalnire.
"Statele Unite se alătură oamenilor din Pakistan pentru a celebra curajul Malalei şi hotărârea ei de a promova dreptul tuturor fetelor de a merge la şcoală şi de a realiza propriile dorinţe", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, adăugând "salutăm eforturile Malalei pentru realizarea acestor dorinţe".
Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care militează pentru dreptul la educaţie, a obţinut miercuri prestigiosul Premiu Saharov al Parlamentului European, a anunţat preşedintele PE, Martin Schulz. Preşedinţii grupurilor politice din PE au ales în unanimitate să îi ofere acest premiu tinerei care, în urmă cu un an, a fost ţinta unui atentat comis de talibani din cauza faptului că a militat în favoarea educaţiei fetelor.
A candidat pentru Premiul Nobel
Yousafzai s-a numărat printre candiaţii consideraţi ca având şanse mari la Premiul Nobel pentru Pace, însă Comitetul Nobel a acordat premiul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Talibanii pakistanezi au salutat faptul că Malala Yousafzai nu a primit Premiul Nobel.
"Ne bucurăm pentru că nu a primit Premiul Nobel. Am spus deja că nu îl merita. Nu a avut nicio realizare importantă... Acest premiu trebuie acordat musulmanilor veritabili, care luptă pentru apărarea islamului", a declarat un purtător de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi.
La 9 octombrie 2012, adolescenta a supravieţuit în urma unui atac al talibanilor, la Mingora, oraş din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, unde în perioada 2007-2009 insurgenţii au impus versiunea lor radicală a legii islamice.