Nu există o soluţie imediată pentru problemele Greciei, avertizează şeful Eurogrup. Băncile nu mai au lichidităţi, iar o prelungire a perioadei de agonie financiară nu face altceva decât să blocheze economia greacă şi-aşa lovită de austeritate.
„În ceea ce priveşte finanţarea tranzitorie, pentru că, desigur, sunt nevoi urgente, am analizat o serie de posibilităţi, dar sunt probleme tehnice, legale, financiare şi politice de luat în considerare. Este foarte complex, nu am găsit încă „o cheie de aur" pentru a rezolva acest subiect”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup.
Sarcina cea mai dificilă cade acum pe umerii lui Alexis Tsipras. Şeful cabinetului de la Atena trebuie să-i convingă pe greci că a luat decizia corectă. Termenii asupra cărora a bătut palma au încins însă spiritele nu doar în propriului partid, ci şi în rândul partenerilor de guvernare.
„Acordul se referă la un colaps total al valorilor constituţionale. Nu putem fi de acord cu aşa ceva”, a spus Panos Kammenos, ministrul grec al apărării.
Premierul elen se arată însă încrezător.
„Cei mai mulți greci vor sprijini acest efort de reîntoarcere la creștere economică, fiindcă vor realiza că am dus o bătălie dură până la final”, a spus Alexis Tsipras.
Acordul cu Grecia, salutat de marile puteri
Noul acord încheiat cu Grecia după negocierile ce au durat 17 ore a fost salutat, în schimb, de marile puteri ale lumii.
„E în interesul Marii Britanii să fie stabilitate în zona euro şi să nu existe ameninţarea incertitudinii şi instabilităţii. Cred că această înţelegere conferă o şansă acestui gen de stabilitate, dar, desigur, e o cale lungă până la implementarea aspectelor asupra cărora ne-am înţeles”, a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron, a cărui țară nu a adoptat, însă, moneda unică europeană.
„Statele Unite ale Americii salută acordul dintre Grecia şi creditorii săi. Desigur, sunt câteva decizii importante de luat şi paşi importanţi de făcut, dar sperăm că toate părţile vor lua aceste decizii dificile şi vor continua să facă ce trebuie făcut”, a declarat și Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al președintelui Barack Obama.
Înţelegerea prevede, printre altele, ca Atena trebuie să reformeze pensiile, piaţa muncii şi să extindă baza de impozitare. În plus, va fi creat un fond care să administreze active de stat greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro. Jumătate din această sumă va fi folosită pentru recapitalizarea băncilor elene, iar un sfert, pentru investiţii în Grecia. Fondul respectiv va fi controlat de la Atena, nu de la Luxembourg, așa cum își doreau creditorii internaționali. Alexis Tsipras a obţinut şi reeşalonarea datoriei de 323 de miliarde de euro, dar fără o reducere a acesteia.
Grecii au ieșit în stradă
Acordul încheiat de premierul Alexis Tsipras a scos sute de oameni în stradă. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului din Atena, cerând aleşilor să respingă acordul la votul din plen. Oamenii sunt furioşi pe partidul de la putere, care şi-a câştigat mandatul tocmai pentru ca a mizat pe o luptă împotriva măsurilor propuse de Troica. Acordul este văzut ca un act de trădare de protestatari, care susţin că au ajuns la limita puterilor, după cinci ani de austeritate impusă de creditorii Greciei în schimbul ajutoarelor financiare.