Peste 30 de nave, 15 avioane şi elicoptere din Indonezia, Singapore, Australia şi Malaezia au fost mobilizate pentru căutarea avionului AirAsia. Până acum, echipele nu au reuşit să găsească nicio bucată din aeronavă.
„Nu este o operaţiune uşoară pe mare, mai ales pe o vreme rea ca aceasta. Dar, preşedintele a ordonat tuturor oamenilor să facă tot ce le stă în putere şi repede ca să găsească avionul şi pasagerii”, a declarat Jusuf Kalla, vicepreședintele Indoneziei.
Între timp, rudele pasagerilor aşteaptă de la autorităţi veşti despre soarta avionului şi nu-şi pot explica cum de a fost posibilă o astfel de tragedie.
„Sunt trist. Este primul incident pentru AirAsia, nu ne-am fi aşteptat la aşa ceva. Şi vorbim despre o aeronavă Airbus, ceea ce ridică şi mai mult semne de întrebare”, spune un bărbat.
Au fost şi pasageri care au avut noroc. Ei şi-au anulat în ultimul moment zborul cu avionul AirAsia dat dispărut.
„Avem o rudă care s-a căsătorit, iar petrecerea s-a terminat destul de târziu aşa că ne-am gândit să amânăm zborul cu o zi. Îi mulţumim lui Dumnezeu. Ar fi trebuit să fim în cursa aceea. Este cumplit!”, a povestit o femeie.
Experţii în aviaţie cred că avionul AirAsia s-a prăbuşit deoarece se deplasa cu o viteză prea mică în momentul în care a intrat în zona cu turbulenţe puternice. Cu câteva minute înainte ca avionul să dispară de pe radare, pilotul aparatului Airbus A320-220 ceruse permisiunea de a urca în altitudine, cerere refuzată de autorităţile aviatice indoneziene.
Avionul AirAsia plecase din oraşul indonezian Surabaya şi se îndrepta către Singapore cu 162 de oameni la bord. 155 erau pasageri, dintre care 16 copii şi un nou-născut. Cele mai multe dintre persoanele aflate în aeronava dispărută erau de cetăţenie indoneziană.