„Chiar dacă vom vedea un Putin mai liniştit în săptămânile şi lunile viitoare, am face bine să ne gândim la talia arsenalului său şi la ţinta ambiţiilor sale”, a scris John E. McLaughlin, un fost director adjunct al CIA în timpul preşedintelui George W. Bush, într-un articol publicat joi, citat de ziarul american Washington Times, scrie Mediafax.
McLaughlin, care a fost director interimar al Agenţiei americane de spionaj pentru scurt timp în 2004, afirmă că acţiunile NATO vizând protejarea Europei de Est de o eventuală agresiune militară rusească "ar putea să fie prea convenţionale pentru a descuraja strategia "războiului hibrid" a lui Putin, care combină subtil forţe speciale, tactici cibernetice, propaganda, controlul presei, trupe principale şi declaraţii publice manipulatoare".
După anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea în martie , administraţia Obama a condus cu succes un efort de a impune Moscovei sancţiuni economice americane şi europene, o tactică vizând să-l oblige pe Putin să renunţe la aşa-numită strategie hibridă de a "absorbi" o bucată şi mai mare din Ucraina.
"Rusia face tot ce-i stă în putinţă pentru a izola "alte foste republici sovietice de Occident. "Moscova a exercitat presiuni asupra (Republicii) Moldova să renunţe la negocieri de asociere cu Uniunea Europeană - ceea ce aduce a o rescriere a dramei ucrainene", apreciază el, avertizând că "Rusia poate merge până la încurajarea regiunii separatiste moldovene Transnistria să-şi proclame independenţa".