„Ebola are un avantaj în faţa noastră. Este cu mult înaintea noastră, se extinde cu repeziciune şi câştigă competiţia. Nu putem lăsa Ebola să câştige. Dacă Ebola învinge, noi, popoarele din Organizaţia Naţiunilor Unite, vom pierde foarte mult, vom pierde lucruri pe care nu avem voie să le pierdem. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a avertizat Anthony Banbury, şeful misiunii ONU pentru Ebola.
Apelul disperat al reprezentanţilor Naţiunilor Unite vine după ce au apărut tot mai multe cazuri de infectare cu Ebola în afara focarului din Africa de Vest. Ultimul dintre ele este al unei infirmierei de la un spital din Texas, care s-a infectat în timp ce îngrijea un pacient bolnav. Starea ei este stabilă şi, de pe patul de spital, şi-a adunat puterile pentru a transmite un mesaj de recunoştinţă.
„Sunt bine şi vreau să le mulţumesc tuturor pentru gândurile bune şi pentru că s-au rugat pentru mine. Mă simt binecuvântată să am sprijinul familiei şi al prietenilor şi am norocul să fiu îngrijită de cea mai bună echipă de medici şi asistente din lume”, a spus Nina Pham.
Infirmiera s-a născut într-o familie de vietnamezi din Texas. Femeia în vârstă de 26 de ani primise în urmă cu doar două luni permisiunea de a se ocupa de cazuri critice.
Autorităţile sanitare din Statele Unite spun că toată spitalele din ţară ar trebui să fie pregătite pentru a lupta cu Ebola. Un apel la care a răspuns şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Acesta a donat 25 de milioane de dolari care să fie folosiţi pentru combaterea virusului mortal.
În Spania, autorităţile monitorizează situaţia infirmierei bolnave. Cadrele medicale de la spitalul în care este internată au organizat o manifestaţie în sprijinul ei.
Organizaţia rganizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un nou bilanţ al epidemiei - aproape 4.500 de morţi dintre cei 8.900 de infectaţi. Printre cei care ajung să se îmbolnăvească cu virusul mortal sunt şi mulţi jurnalişti, dornici să aducă în faţa lumii întregi mesajul celor care mor răpuşi de boală.