În centrul şi nordul Australiei, pompierii fac eforturi disperate să ţină sub control incendiile de vegetaţie întreţinute de vânt şi temperaturile care nu coboară sub 40 de grade Celsius, după ce săptămâna trecută mercurul termometrelor a ajuns la 48 de grade Celsius. Pentru experţi, vremea extremă nu este deloc o surpriză.
„Clima Australiei s-a schimbat. Am observat o creştere semnificativă şi constantă a temperaturilor începând din 1950”, spune Neil Plummer, de la Biroul australian de Meteorologie.
2013 a fost de departe cel mai călduros şi secetos an din istorie pentru australieni, iar 2014 pare să-i calce pe urme.
Cel mai mult au de suferit fermele de oi şi vite, pentru că apa necesară pentru adăparea lor este tot mai puţină şi de aceea fermierii preferă să le trimită la abator.
„Se tot vorbeşte de încălzirea globală, dar noi chiar îi simţim efectele. Chiar dacă, la nivel global, temperaturile nu au crescut cu mai mult de un grad Celsius, totuşi efectele la care asistăm sunt deja devastatoare”, spune Sarah Perkins, cercetător la Universitatea din New South Wales.
Pentru că se află în emisfera sudică, Australia este acum în plină vară, iar autorităţile avertizează că temperaturi caniculare se vor înregistra şi în săptămânile următoare.