Un reprezentant al Ambasadei României în Afganistan a murit și un altul a fost grav rănit într-un atentat. Atacul terorist, revendicat de o grupare de talibani, a durat mai multe ore și a vizat complexul din Kabul în care se află reprezentanța diplomatică a țării noastre, alte ambasade și sedii ale organizațiilor internaționale. Informațiile despre tragedie au venit cu întârziere, după aproape 24 de ore de la o uriașă explozie care le-a permis teroriștilor să intre în complex și să deschidă focul. Aproape întreaga noapte de luni spre marți s-au purtat lupte între talibani și agenții de securitate. În acest moment, bilanțul cumplitului atentat de la Kabul este de 16 de morți și peste 120 de răniți, în marea lor majoritate civili. Cei 5 atacatori au fost uciși.
Un tractor plin cu expozibili a fost detonat în apropierea reprezentanței după care indivizi înarmați au pătruns în complexul care adăpostește misiunile diplomatice și au deschis focul la întâmplare.
„A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO. A fost un asalt, a fost o mașină capcană, urmat de un atac armat timp de câteva ore”, spune Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.
„Explozia a fost atât de puternică, încât a făcut o gaură în peretele acela, acolo au intrat 5 atacatori. E clar că au avut niste informații, au știut unde să meargă. A urmat o luptă de câteva ore, dimineața au venit soldaâii britanici”, spune Ștefan Coman, expert alegeri, prezent la Kabul.
Ministrul de Externe și-ar dori funeralii naționale pentru românul mort
Românul decedat avea 43 de ani și era membru al echipei de securitate. Ministrul de Externe și-ar dori funeralii naționale pentru cel care și-a dat viața pentru a-i salva pe alții.
„Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți”, spune Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe .
În momentul atacului, în ambasada României la Kabul se aflau 12 diplomați. Toți cei rămași în viață au fost transferați la o bază NATO.
„Toți oamenii vor fi aduși în țară în momentul în care reușim să stabilizam situația, va trebui să refacem sediul misiunii pentru a trimite o nouă echipă într-un climat de securitate”, declară Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.
SUA au anunțat plecarea a mii de soldați din Afganistan
Atacul revendicat de talibani vine în momentul în care Statele Unite sunt pe punctul de a ajunge la un acord de pace cu insurgenții care ar însemna plecarea a mii de soldați din Afganistan.
„SUA au spus că undeva anul viitor vor începe retragerea , dar în funcție de cum vor decurge și negocierile. Vedem că un astfel de incident duce în spate toate negocierile duse până acum”, spune Gabriel Leș, ministrul Apărării.
„Este mesajul pe care diversele grupări talibane încearcă să îl transmită cu atât mai mult cu cât acest atentat a avut loc în ultimele minute ale înțelegerii din Qatar între SUA și grupari talibane în legătură cu retragerea 5.000 de militari în următoarele 5 luni din Afganistan. În Afganistan, ca de altfel în zonele de conflict total destabilizate e foarte greu să găsești un partener real de dialog . Probabil că grupări talibane se opun unei astfel de înțelegeri. Doresc mai mult, doresc mai puțin, e drama acestui stat”, spune Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe.
Editor web: Cristina Tudor