Imediat după masacrul din Orlando, Donald Trump a spus iar că accesul musulamanilor pe teritoriul Statelor Unite ar trebui interzis.
Donald Trump: „Când voi fi ales, voi suspenda imigraţia din zone ale lumii care au avut legătură cu actele teroriste comise împotriva Statelor Unite, Europei şi aliaţilor noştri, până când ne vom da seama cum să anihilăm aceste ameninţări”.
Acum, ca şi atunci, un asemenea plan a stârnit reacţii vehemente în tabăra democrată.
Hilary Clinton: „Retorica inflamatoare împotriva musulmanilor şi ameninţarea interdicţiei pentru familiile şi prietenii musulmanilor americani, ca şi pentru milioane de oameni de afaceri şi turişti musulmani de a intra în ţara noastră îi răneşte pe cei mai mulţi musulmani, care iubesc libertatea şi urăsc teroarea”.
Convins că limitarea drastică a imigraţiei este cea mai bună metodă de luptă împotriva terorismului, Donald Trump nu s-a sfiit să declare că atentatul din Orlando nu ar fi avut loc dacă părinţii afgani ai ucigaşului nu ar fi fost lăsaţi să vină în Statele Unite.
Donald Trump: „Au pus principiul corectitudinii politice mai presus de bunul simţ, mai presus de securitatea noastră şi de orice altceva. Refuz să respect corectitudinea politică”.
Replica lui Hillary Clinton: un astfel de discurs e teribil de riscant.
Hilary Clinton: „Acelaşi efect îl au şi declaraţiile conform cărora trebuie să începem supravegherea specială a conaţionaţilor noştri din cauza religiei lor. Acest lucru este greşit! Şi este periculos! Face jocul teroriştilor!”.
Două viziuni fundamental diferite. Şi fiecare are punctele sale slabe, subliniază analiştii.
Republicanul Donald Trump riscă să le demonstreze americanilor că retorica sa nu are niciun fel de substanţă şi susţinere reală şi că îi lipseşte o strategie coerentă. Jurnaliştii de la Foreigh Policy i-au demontat deja propunerea interdicţiei pentru musulmani.
„Războiul împotriva teroriştilor jihadişti, la fel cum a fost şi Războiul Rece, nu este doar despre arme şi bombe. Este şi un război al inimilor şi al creierelor. Ceea ce puţini americani realizează este faptul că jihadiştii nu încearcă doar să ne ucidă pe noi. Sunt în război şi cu alţi musulmani, aceia care nu le îmbrăţişează ideile. Iar cei mai mari aliaţi ai Washingtonului în această luptă nu sunt europenii, sunt popoarele şi guvernele ţărilor musulmane care se luptă cu extremiştii pentru propriile vieţi”, scrie jurnalistul Christian Caryl.
La rândul ei, Hillary Clinton trebuie să convingă că este într-adevăr capabilă să asigure securitatea americanilor. Până acum, fostul secretar de stat american a mers pe linia strategică adoptată de administraţia Obama în domeniul securităţii naţionale: lupta împotriva grupărilor teroriste, identifcarea aşa-numiţilor "lupi singuratici", anihilarea propagandei jihadiste pe Internet. Hillary Clinton a vorbit şi despre necesitatea impunerii unui control al armelor de foc în Statele Unite.
Hilary Clinton: „Nimeni nu ar trebui să profite de lacunele sistemului şi să se sustragă controalelor poliţiei, cumpărând arme de pe Internet sau de la târguri de profil. Şi, da, dacă eşti prea periculos ca să te îmbarci într-un avion, atunci eşti prea periculos ca să cumperi o armă în America”.
Donald Trump a sărit ca ars: „Vrea să le ia armele americanilor şi apoi să-i primească în ţară pe toţi cei care vor să ne măcelărească. Lăsaţi-i să vină în ţara noastră, noi nu avem arme! Să vină, să facă tot ce vor!”.
Viziunile de securitate naţională ale celor doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite ar putea să-i determine pe americanii până acum indecişi să aleagă o tabără sau alta, iar masacrul din Orlando să-şi pună amprenta pe rezultatul alegerilor.