Arheologii au făcut o descoperire fascinantă în Austria: au recuperat un pantof de copil, vechi de peste 2.000 de ani, aflat într-o stare extrem de bună, relatează CNN.
Pantoful din piele, de mărimea 30, ar fi fost fabricat, cel mai probabil, în secolul al II-lea, potrivit potrivit Muzeului de Cercetare pentru Geo-resurse din Bochum-Leibniz.
Obiectul antic a fost descoperit de arheologi în Dürrnberg, la un sit minier cunoscut pentru rocile de sare pe care le conține și care este exploatat încă din perioada Epocii Fierului, între anii 1.200 – 600 î.Hr.
Motivul pentru care pantoful s-a conservat atât de bine, cu șireturile intacte, este existența sării din mină.
„Activitatea de cercetare pe care am desfășurat-o la Dürrnberg ne-a oferit descoperiri valoroase de-a lungul deceniilor, în scopul de a explora cele mai vechi activități de minerit. Starea pantofului găsit este remarcabilă”, a spus profesorul dr. Thomas Stöllner, de la German Mining Museum Bochum, potrivit unui comunicat de presă.
Acesta nu este singurul pantof recuperat din situl arheologic, dar este foarte important deoarece demonstrează prezența copiilor în adâncurile minei.
Săpăturile au mai scos la iveală rămășițe organice într-o zonă învecinată celei în care a fost găsit pantoful. Acestea includ fragmente dintr-o lopată de lemn, dar și bucăți din ceea ce se crede a fi fost o glugă de blană ce se lega tot cu un șiret.
Editor : I.C