Ungaria a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie cote globale privind redistribuirea solicitanţilor de azil, întrucât nu e corect ca Europa să accepte aşa de mulţi. Va face o propunere oficială în acest sens în cursul zilei de azi, în plen.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei: „Unul dintre principalele motive pentru care Europa nu a putut să găsească un răspuns adecvat la această provocare e că nu spunem lucrurilor pe nume. Pentru că aceasta nu e o criză a refugiaţilor, nu e o criză a migraţiei, ci e o mişcare în masă, în fapt”.
Încă o dată, Budapesta a ţinut să se justificeîn privinţa controversatului gard ridicat pentru oprirea fluxului de imigranţi.
Peter Szijjarto: „Nu poţi apăra o graniţă, care se întinde pe 175 de kilometri dintre care 155 de kilometri pot fi trecuţi cu uşurinţă, doar cu oameni. Trebuie să ai un obstacol fizic. Să ştiţi că nu o facem cu bucurie, nu o facem din amuzament”.
Aproape 300.000 de imigranţi au intrat în Ungaria anul acesta.
În criza imigranţilor, a luat poziţie şi preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, care şi-a afirmat sprijinul pentru propunerea făcută de preşedintele Vladimir Putin.
Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei: „E timpul ca umanitatea să facă o nouă alianţă de pace. Noi sprijinim propunerea preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, de a face o nouă alianţă de pace şi, la Consiliul de Securitate, Venezuela, un membru nepermanent, va propune să lucrăm, să vorbim şi să mergem să îi protejăm pe sirieni”.
În sprijinul poporului sirian a vorbit şi şefa diplomației UE, Federica Mogherini. La finalul unei întâlniri din afara dezbaterii generale de la ONU, oficialul a făcut apel la întreaga lume să se implice în criza umanitară a refugiaţilor.
Conflictul din Siria a fost unul dintre principalele subiecte de discuţii la deschiderea celei de-a 70-a sesiune a Naţiunilor Unite, ce se încheie pe 3 octombrie.