Cel puțin 53 de oameni au decedat, iar o persoană este în continuare dată dispărută, din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat capitala Indoneziei, Jakarta, și zona înconjurătoare în ultimele zile, au anunțat sâmbătă autoritățile, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.
Aproape 175,000 de oameni sunt în continuare cazați în adăposturi temporare pentru că încă nu se pot întoarce la casele lor, care sunt încă acoperite de ape, au spus autoritățile.
Mai multe zone al orașului și din împrejurimi au fost inundat în urma precipitațiilor abundente căzute începând de pe 31 decembrie, iar autoritățile indoneziene au avertizat că ploile torențiale ar putea continua și în zilele următoare.
Ploile musonice și debitul crescut al râurilor au provocat acoperirea cu ape a mai multor cartiere din zona metropolitană a Jakartei și au provocat alunecări de teren în districtele Bogor și Depok, aflate la periferia orașului, precum și în zona învecinată, Lebak.
Nivelul apelor în unele zone a început joi seară să scadă în unele părți ale orașului, permițându-le locuitorilor să se întoarcă la casele lor.
Agenția de Geofizică din Indonezia prognozează că fenomenele meteorologice extreme ar putea afecta țara până pe la mijlocul lunii februarie, un nou punct maxim fiind estimat pentru perioada 11-15 ianuarie.
În Jakarta și zona din jur locuiesc peste 30 de milioane de oameni, însă orașul se confruntă cu o serie de probleme grave, de la risc crescut de inundaţii la supraaglomerare şi poluare.
Printre problemele grave cu care se confruntă Jakarta este şi cel al scufundării unor părţi din oraş din cauza extracţiei necontrolate de apă din subteran. Un studiu realizat de Institutul de Tehnologie Bandung a concluzionat că până la 36% din oraşul Jakarta s-ar putea afla sub ape până în 2050.
În aceste condiții, Guvernul a anunțat anul trecut că va mută capitala în provincia Kalimantanul de Est pe insula Borneo.