Foto: Gulliver/GettyImages
„Dna Merkel încalcă prin politica sa a frontierelor deschise articolul 96 (din codul penal), referitor la traficul de persoane, care prevede pedepse de 5 ani cu închisoarea sau amenzi. Sperăm că această plângere va declanșa o anchetă, dar vrem și să trimitem un semnal despre cum dna Merkel încalcă dreptul în vigoare în Germania și în Europa”, a menționat un purtător de cuvânt al partidului, Christian Lüth.
Inițiativa AfD își propune, de asemenea, să-i determine pe cetățeni „să-și pună întrebarea dacă imigrația necontrolată este în interesul lor”.
Plângerea a fost trimisă Parchetului din Berlin, mai indică AfD, al cărui vicepreședinte, Alexander Gauland, a declarat pentru presă că „Angela Merkel a acționat ca un traficant”.
Reacționând la gestul AfD, purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, citat de Reuters, a afirmat că Germania este un stat de drept și că cetățenii săi sunt liberi să facă orice plângere consideră potrivită.
Angela Merkel este criticată chiar și de o parte a taberei sale conservatoare pentru decizia de a nu limita afluxul sutelor de mii de migranți alungați de războaie și de sărăcie din țările lor.
În acest context, mișcările populiste și de extremă dreapta înregistrează o creștere de popularitate, mai ales în estul Germaniei, unde manifestațiile anti-refugiați au adunat mii de persoane în ultimele zile.
Deși mulți germani au susținut poziția cancelarului de relaxare a legislației de azil, anunțată luna trecută, acest sprijin a început să se reducă, pe măsură ce numărul migranților a crescut constant, unele proiecții indicând un milion de sosiri sau chiar mai mult în acest an.
Cel mai recent sondaj Forsa, dat publicității miercuri, arată că sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel a scăzut la 39%, în timp ce AfD a câștigat câteva procente, fiind cotat cu 7% dintre opțiuni.