Cântărețul italian de operă Andrea Bocelli se plânge că s-a simțit „umilit și jignit” de măsurile de blocare impuse în țară din cauza coronavirusului.
„Nu am putut ieși din casă chiar dacă nu am comis nicio crimă”, a spus Bocelli. El a recunoscut, de asemenea, că nu s-a supus restricțiilor și a crezut că gravitatea pandemiei a fost exagerată, relatează BBC NEWS.
Comentariile sale au creat o mare surpriză, întrucât devenise un simbol al unității naționale în perioada cea mai dificilă pentru Italia. În duminica Paștelui, Bocelli a cântat singur în fața Domului din Milano, în fața unei piețe pustii, spectacolul fiind transmis live și devenind unul din viralele pandemiei.
Bocelli a făcut afirmațiile la o conferință găzduită de Senatul Italiei, la care au participat politicieni din opoziție, inclusiv Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă din Italia. Salvini a atacat guvernul premierului Giuseppe Conte pentru gestionarea crizei sistemului de sănătate din Italia.
Carantina generală a fost instituită în Italia la începutul lunii martie și ulterior a fost redusă, pe parcursul lunilor recente. În timpul discursului său, Bocelli, de 61 de ani, a spus că nu a respectat regulile din carantină „pentru că nu credeam că este corect sau sănătos să stau acasă la vârsta mea”.
El a spus: „Am o anumită vârstă și am nevoie de soare și vitamina D.” Bocelli a sugerat, de asemenea, că alți cetățeni ar trebui să „refuze să respecte regulile”.
„Să refuzăm să respectăm această regulă. Să citim cărți, să ne mișcăm, să ne cunoaștem, să vorbim, să dialogăm", a spus el.
Bocelli, care are trei copii din cele două căsătorii, a criticat, de asemenea, abordarea guvernului italian în ceea ce privește redeschiderea școlilor.
„Am o fiică în vârstă de opt ani și este de neconceput că acești copii vor trebui să meargă la școală separați de o bucată de plexiglas și ascunși în spatele unei măști”, a spus el.
„Este de neconceput ca școlile să fie închise atât de repede și cu aceeași viteză să fie redeschise cluburile de noapte, unde tinerii nu merg să învețe, ci să-și zdruncine creierul."
Ulterior, Bocelli a spus că toate comentariile sale au fost „greșit înțelese”, și a mai adăugat că fundația sa a ajutat multe persoane care s-au luptat cu virusul.
În Italia, restricțiile sunt acum regionalizate în mare măsură, dar măștile sunt obligatorii pe transportul public și în magazine. Teatrele și sălile de concerte se pot redeschide acum pentru cel mult 200 de spectatori în interior și pentru 1.000 în aer liber.
Peste 35.000 de italieni au murit din cauza coronavirusului.