Celor anchetaţi li se reproşează că au permis ca statul să piardă controlul asupra Băncii de Economii şi n-au făcut nimic pentru a opri devalizarea băncii.
Guvernul de la Chişinău a plasat anul trecut Banca de Economii şi alte două bănci sub administrare specială şi a cerut inclusiv sprijinul unei echipe americane de investigatori pentru a da de urma miliardului de dolari, dar şi a celor vinovaţi.
Au dispărut fără urmă mai bine de un miliard de dolari, cam un sfert din PIB-ul Moldovei.
Investigaţiile vor fi efectuate de un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupă de crime grave şi excepţional de grave. Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziţii la instituţiile de stat, ridicări de acte, dar şi audieri.
Un raport al unei firme americane de audit arăta că beneficiarul delapidării ar fi fost chiar cel care controla băncile, omul de afaceri Ilan Shor şi că mare parte din bani ar fi ajuns în conturile unor firme offshore. Unele fire, însă, au dus şi spre fostul preşedinte moldovean, Petru Lucinschi, însă momentan implicarea sa în acest caz este neclară.
Arestat inițial la domiciliu, omul de afaceri Ilan Shor a fost pus în libertate, dar sub control judiciar. Decizia a fost luată după ce avocaţii au cerut ca Ilan Shor să fie eliberat pentru ca acesta să poată să se implice în campania electorală pentru alegerile locale. Astfel, omul de afaceri poate participa pentru cursa de primar al oraşului Orhei, scrie Unimedia.md.