ANALIZĂ DIGI24. Siria şi poziţia sa strategică în Orientul Mijlociu: Occidentul, Turcia, Rusia şi Iranul îşi dispută influenţa în regiune

Data publicării:
siria-2

După ce Statele Unite şi-au anunţat sâmbătă intenţia de a ataca Siria cu permisiunea Congresului, din America până în Australia, mii de oameni au manifestat pentru pace. Pe toate meridianele, demonstranţii avertizează că există riscul ca situaţia din Irak să se repete. Care sunt însă mizele unei noi intervenţii militare a Washingtonului în Orientul Mijlociu, aflaţi dintr-o analiză Digi24.

Anunţul unei intervenţii militare în Siria a fost făcut de preşedintele Barack Obama, care a precizat din nou că atacul va viza numai ţintele militare ale regimului şi nu va implica trupe la sol. Liderul de la Casa Albă a adăugat că Washington-ul va acţiona fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, dar aşteaptă aprobarea Congresului SUA. La Bucureşti, ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat pentru Digi24 că reacţia Statelor Unite este justificată şi că ţara noastră este solidară cu aliaţii săi.

Ieşirea la Marea Mediterană şi Iranul, primele mize

Marile puteri continuă bătălia pentru Siria, la doi ani şi jumătate de la declanşarea conflictului sângeros în care au murit peste 100.000 de oameni. Retorica de război este dură în ambele tabere, fie că vorbim de ţările care doresc schimbarea lui Bashar al-Assad, fie că vorbim de aliaţii preşedintelui sirian. Toată atenţia este îndreptată spre Siria, ţară care a stârnit mereu interesul prin poziţionarea sa strategică în Orientul Mijlociu.

Spre deosebire de multe ţări din regiune, Siria nu atrage prin rezervele de petrol sau gaze naturale, ci prin poziţia sa geografică, mai exact ieşirea la Marea Mediterană. Oricine va avea influenţă asupra puterii de la Damasc se va bucura de acest atu, atât din punct de vedere economic, cu drum deschis spre resursele din Asia Centrală, cât şi din punct de vedere militar.

Pe harta lumii, Siria are cea mai lungă graniţă cu Turcia, în nord. În est şi sud-est, se află Irakul, împărţind restul frontierei cu Iordania, Israel şi Liban.

Analiştii politici spun că Occidentul este cu ochii pe Siria mai ales din cauza Iranului, considerat o putere periculoasă în regiune prin programul nuclear pe care îl dezvoltă. În Orientul Mijlociu, Siria este singurul aliat declarat al Iranului. Recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu arăta: „Siria a devenit poligonul de încercare al Iranului, care urmăreşte atent dacă şi cum va răspunde lumea la atrocităţile comise de satelitul său, Siria, şi de gruparea aliată, Hezbollah, împotriva civililor nevinovaţi din Siria.

Nu sunt puţini cei care susţin că înfrângerea Siriei într-un eventual război va deschide drumul spre o intervenţie militară pentru înlăturarea regimului de la Teheran. Sau, cel puţin, va tăia calea de acces a Iranului spre gruparea Hamas, din Fâşia Gaza, şi spre mişcarea Hezbollah, din Liban. Cele două organizaţii se află pe lista grupărilor teroriste în Occident, dar Iranul le susţine deschis. În războiul civil din Siria, liderii Hezbollah sunt alături de Bashar al-Assad: „Dacă pentru a lupta împotriva acelor terorişti este nevoie ca eu şi toţi membrii Hezbollah să mergem în Siria, atunci vom merge în Siria”, a arătat Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah.

Pe de altă parte, relaţia Siriei cu ţara vecină, Turcia, s-a deteriorat constant de la izbucnirea conflictului. Oficialii de la Ankara susţin acum înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad chiar şi fără mandat ONU. Vehemenţa Turciei a fost privită cu scepticism de analiştii politici, care au încercat să găsească explicaţii. Unii spun că premierul Recep Tayyp Erdogan a adoptat această retorică în dorinţa sa de a-şi transforma ţara într-o super-putere în regiune. Slăbirea Siriei şi, implicit, a Iranului, ar duce la supremaţia Turciei din punct de vedere politic, ideologic şi militar.

Manifestaţii împotriva războiului

La Washington, activiştii pentru pace au scandat „Obama, jos mâinile de pe Siria! Obama, jos mâinile de pe Siria!” Manifestanţii adunaţi în faţa Casei Albe au avertizat că intervenţia militară americană nu va soluţiona situaţia din Siria: „Să arunci cu bombe când situaţia de acolo este atât de complicată, nu va duce la nimic bun, ci va agrava şi mai mult lucrurile”, declară un protestatar. Potrivit sondajelor, 50% dintre americani se opun războiului.

Mii de oameni au cerut şi la Londra ca Siria să nu fie atacată şi subliniază că Washingtonul nu a prezentat argumente suficiente şi solide pentru a declanşa un război. „Am fost dezinformaţi în cazul războiului din Irak, în 2003, de către generalul Powell. Acum avem aceeaşi poveste, cu deosebirea că este vorba de un atac chimic. Nu ştim însă dacă a fost comis de forţele guvernamentale siriene”, a arătat un manifestant londonez.

Peste tot, protestatarii au avertizat că Statele Unite riscă să repete greşelile din Irak. „În fiecare zi, zeci, dacă nu sute de oameni, sunt ucişi în Irak. Este un rezultat direct al intervenţiei Occidentului. Trebuie să tragem învăţăminte şi să nu repetăm acelaşi lucru în Siria”, arată un alt manifestant.

Proteste au avut loc şi în Germania, la Berlin şi Frankfurt. La Sydney, în Australia, sute de persoane, multe de origine siriană, au participat la un marş pentru a arăta că se opun declanşării unui nou conflict în Orientul Mijlociu.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului